Matura to Bzdura ??
Kipic:

To jest prawdopodobne

Z punktu A(5,0) poprowadzono styczne do okregu o rownaniu x
2+y
2=4 . Wyznacz tangens kata pd
ktorym przecinaja sie te styczne.
czy aby to zadanie nie jest zbyt podchwytliwe jak na rozszerzenie az za 5 pkt

czy przypdakiem nie wystarczy tylko obliczyc dlugosc x czyli odcinka SA czyli wychodzi x=5
majac r=2 to y z pitagorasa czyli y=
√21
mozemy wsumie juz od razu walnac ten tg bo przeciez wystaczy policzyc tg kata ostrego SAC i ten
sam kat ostry bedzie w trojkacie BAS i potem tylko to policzyc ze wzoru i tyle wystarczy czy
to zadanie jest bardziej podchwytliwe