srodkowa a katy w trojkacie
QueenD: W trojkacie ABC srodkowa AD jest prostopadla do boku AC oraz |AB|=2|AC|. Oblicz miare kata BAC
30 kwi 11:38
QueenD: Ja osobiscie tez tak uwazam, ale dostalam takie zadanie i kiedy powiedzialam ze srodkowa AD
powinna byc chyba do BC prostopadla, to uslyszalam w odpowiedzi ze tresc zadania jest
poprawna, jest to mozliwe...

dlatego wlasnie pisze proszac o pomoc...
30 kwi 11:50
głowa:

Chyba bedzie cos takiego
30 kwi 12:01
pigor: ..., przepraszam, tak jest
30 kwi 12:07
Eta:
30 kwi 12:11
Prosiałke:

To coś takiego można dorobić?
30 kwi 12:12
Eta:
@
pigora
30 kwi 12:17
Prosiałke: Eta.
30 kwi 12:19
QueenD: Ooo, jednak mozliwe
30 kwi 12:19
Eta:
30 kwi 12:20
QueenD: A co z tym katem BAC?
30 kwi 12:23
głowa: Z twierdzenia sinusów
i drugie rownanie
β to kątADC
30 kwi 12:32
głowa: dalej
ysinβ=2xsinα
i
ysinβ=x
a wiec
2xsinα=x
sinα=1/2
α=30
30 kwi 12:35
Eta:
30 kwi 12:37
głowa: teraz ja mam pytanie. Jak zdac mature z polskiego jak nie przeczytalem zadnej lektury ?
30 kwi 12:42
Technik: @głowa najlepiej na nią nie iść
30 kwi 12:45
QueenD: Dziekuje bardzo

do 7 maja jeszcze zdazysz przeczytac streszczenia / obejrzec filmy, albo zawsze mozna isc na
zywiol

i po prostu w wypracowaniu pisac wszystko co sie mozna wyczytac z tekstu
30 kwi 12:51
Technik: ale zawsze masz fragment+plus znajomość całej lektury
30 kwi 12:52
głowa: polski to złoooo.
30 kwi 12:54
Technik: ale zło konieczne

które każdy musi przejść jak się nie opierdzielałeś to dasz radę na te 30%
ale jak chcesz iść na dobre studia to nie można olać polskiego i trzeba mieć jakieś 70 %
30 kwi 12:56
Prosiałke: Polskiego nie liczą na politechnice.
30 kwi 12:56
Prosiałke: W każdym z przypadków to matma i angielski, reszta to chemia, fizyka i geografia na jednym
kierunku.
30 kwi 12:57
Technik: Prosiałke co Ty za głupoty gadasz na każdej uczelni liczone są obowiązkowe przedmioty maturalne
czyli polski matematyka i język obcy
30 kwi 13:00
głowa: wie ktos moze czy bardzo ciezko jest sie utrzyman na PW Wydział Samochodów i Maszyn Roboczych−
Mechanika i budowa maszyn ? duzo jest tam fizyki ?
30 kwi 13:03
Prosiałke: Sprawdzałem jakiś informator. Może na uniwersytecie tak liczą, ale na polibudzie jest tak jak
mówię.
30 kwi 13:05
Technik: jakiś tam informator−bez komentarza
masz
http://www.put.poznan.pl/rekrutacja/wzory_rankingowe i zobacz na każdej polibudzie liczy się polski jak by się nie liczył to większość by
tego nie pisała
@głowa na mechanice i budowie maszyn jest dużo fizyki i matematyki, obliczenia wytrzymałości i
róznego rodzaju warunki na ścinanie itp ale to wszystko gotowe wzory i wyobraźnia
30 kwi 13:12
głowa: wiec są szanse ze poradze sobie jezeli bym sie dostał /? zaznaczam ze nie zdaje fizyki i od
roku mam mało z nią wspolnego.
30 kwi 13:16
Prosiałke: Dobra. xD Ale chyba gdzieś mnie przyjmą jak zdam, prawda? xD
30 kwi 13:16
Technik: nie wiem ile potrafisz tam nie ma raczej takiej matematyki i fizyki jak masz w lo

poczytaj
sobie jakieś książki dotyczące mechaniki i budowy maszyn ja mogę Ci polecić kilka:
"Części Maszyn"−Andrzej Rutkowski
"Fizyka Techniczna'' Władysław Siuta
''Mechanika Techniczna'' Bogusław Kozak
30 kwi 13:21
głowa: z matma sobie radze. z fizyki tez mialem w drugiej klasie 5( co prawda naciagane, ale 5)
dzieki za ksiazki. na pewno skorzystam, ale zasiądę do nich juz po maturach
30 kwi 13:25
Technik: @głowa to że miałeś np 5 w drugiej czy pierwszej kalsie to nic nie znaczy na maturze masz
zakres z 3 lat lo i co jak trafi Ci się pytanie z pierwszej klasy

oceny ocenami a matura
maturą
30 kwi 13:28
głowa: oczywiscie ze tak. ale chodzi mi o to czy jak sie dostane na PW to czy sobie tam poradze.
dostac sie to raz a utrzymac sie tam to dwa. a z tego co wiem, LO jest daleko za
politechnika(nie wazne jaka)
30 kwi 13:48