matematykaszkolna.pl
srodkowa a katy w trojkacie QueenD: W trojkacie ABC srodkowa AD jest prostopadla do boku AC oraz |AB|=2|AC|. Oblicz miare kata BAC
30 kwi 11:38
QueenD: Ja osobiscie tez tak uwazam, ale dostalam takie zadanie i kiedy powiedzialam ze srodkowa AD powinna byc chyba do BC prostopadla, to uslyszalam w odpowiedzi ze tresc zadania jest poprawna, jest to mozliwe...emotka dlatego wlasnie pisze proszac o pomoc...
30 kwi 11:50
głowa: rysunekChyba bedzie cos takiego
30 kwi 12:01
pigor: ..., przepraszam, tak jest
30 kwi 12:07
Eta: rysunek
30 kwi 12:11
Prosiałke: rysunekTo coś takiego można dorobić?
30 kwi 12:12
Eta: @pigora emotka emotka
30 kwi 12:17
Prosiałke: Eta. emotka emotka
30 kwi 12:19
QueenD: Ooo, jednak mozliwe
30 kwi 12:19
Eta: emotka
30 kwi 12:20
QueenD: A co z tym katem BAC?
30 kwi 12:23
głowa: Z twierdzenia sinusów
2x y 

=

sin(180−β) sinα 
i drugie rownanie
y x 

=

sin90 sinβ 
β to kątADC
30 kwi 12:32
głowa: dalej ysinβ=2xsinα i ysinβ=x a wiec 2xsinα=x sinα=1/2 α=30
30 kwi 12:35
Eta: emotka
30 kwi 12:37
głowa: teraz ja mam pytanie. Jak zdac mature z polskiego jak nie przeczytalem zadnej lektury ?
30 kwi 12:42
Technik: @głowa najlepiej na nią nie iść emotka
30 kwi 12:45
QueenD: Dziekuje bardzo emotka do 7 maja jeszcze zdazysz przeczytac streszczenia / obejrzec filmy, albo zawsze mozna isc na zywiolemotka i po prostu w wypracowaniu pisac wszystko co sie mozna wyczytac z tekstu
30 kwi 12:51
Technik: ale zawsze masz fragment+plus znajomość całej lektury emotka
30 kwi 12:52
głowa: polski to złoooo.
30 kwi 12:54
Technik: ale zło konieczne emotka które każdy musi przejść jak się nie opierdzielałeś to dasz radę na te 30% ale jak chcesz iść na dobre studia to nie można olać polskiego i trzeba mieć jakieś 70 %
30 kwi 12:56
Prosiałke: Polskiego nie liczą na politechnice.
30 kwi 12:56
Prosiałke: W każdym z przypadków to matma i angielski, reszta to chemia, fizyka i geografia na jednym kierunku. emotka
30 kwi 12:57
Technik: Prosiałke co Ty za głupoty gadasz na każdej uczelni liczone są obowiązkowe przedmioty maturalne czyli polski matematyka i język obcy
30 kwi 13:00
głowa: wie ktos moze czy bardzo ciezko jest sie utrzyman na PW Wydział Samochodów i Maszyn Roboczych− Mechanika i budowa maszyn ? duzo jest tam fizyki ?
30 kwi 13:03
Prosiałke: Sprawdzałem jakiś informator. Może na uniwersytecie tak liczą, ale na polibudzie jest tak jak mówię.
30 kwi 13:05
Technik: jakiś tam informator−bez komentarza masz http://www.put.poznan.pl/rekrutacja/wzory_rankingowe i zobacz na każdej polibudzie liczy się polski jak by się nie liczył to większość by tego nie pisała @głowa na mechanice i budowie maszyn jest dużo fizyki i matematyki, obliczenia wytrzymałości i róznego rodzaju warunki na ścinanie itp ale to wszystko gotowe wzory i wyobraźnia
30 kwi 13:12
głowa: wiec są szanse ze poradze sobie jezeli bym sie dostał /? zaznaczam ze nie zdaje fizyki i od roku mam mało z nią wspolnego.
30 kwi 13:16
Prosiałke: Dobra. xD Ale chyba gdzieś mnie przyjmą jak zdam, prawda? xD
30 kwi 13:16
Technik: nie wiem ile potrafisz tam nie ma raczej takiej matematyki i fizyki jak masz w lo emotka poczytaj sobie jakieś książki dotyczące mechaniki i budowy maszyn ja mogę Ci polecić kilka: "Części Maszyn"−Andrzej Rutkowski "Fizyka Techniczna'' Władysław Siuta ''Mechanika Techniczna'' Bogusław Kozak
30 kwi 13:21
głowa: z matma sobie radze. z fizyki tez mialem w drugiej klasie 5( co prawda naciagane, ale 5) dzieki za ksiazki. na pewno skorzystam, ale zasiądę do nich juz po maturach
30 kwi 13:25
Technik: @głowa to że miałeś np 5 w drugiej czy pierwszej kalsie to nic nie znaczy na maturze masz zakres z 3 lat lo i co jak trafi Ci się pytanie z pierwszej klasy oceny ocenami a matura maturą emotka
30 kwi 13:28
głowa: oczywiscie ze tak. ale chodzi mi o to czy jak sie dostane na PW to czy sobie tam poradze. dostac sie to raz a utrzymac sie tam to dwa. a z tego co wiem, LO jest daleko za politechnika(nie wazne jaka)
30 kwi 13:48