aaa
Prosiałke: Oblicz logab, jeżeli loga4=3 i logb4=8
Wykorzystałem def. logarytmu i dupa.
4=a3 i b8=4
Jak to wykonać?
30 kwi 11:27
pigor: .... log
ab ... czego ? masz obliczyć

bo
samo napisanie log
ab to tylko symbol , tak jak np sin ,
√ itp. czego
30 kwi 11:35
Tomek: mamy obliczyć log
ab?
a=pierwiastek stopnia 3 z 4
b=pierwiastek stopnia 8 z 4
log
3√48√4=x
(
3√4)
x=
8√4
4
1/3x=4
1/8
30 kwi 11:35
Prosiałke: Przepraszam log{ab}4
30 kwi 11:38
Prosiałke: logab4
30 kwi 11:38
Tomek: a*b=4
11/24
log
4(11/24)4=x
(4
11/24)
x=4
30 kwi 11:42
pigor: ..., lub np. tak :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log ab4 = |
| = |
| = |
| = |
| | log 4ab | | log 4a + log 4b | | | |
| | 1 | | 24 | |
= |
| = |
| = 2411  |
| | | | 8+3 | |
30 kwi 11:58