Indukcja matematyczna
hahnne: Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
Rozwiązałam to zadanie i proszę o skomentowanie, czy może być z takim komentarzem jak na końcu,
czy to nie wystarczy.
Mam sumę:
(n−1)3 + n3 + (n+1)3 = 9t
(...)
3n3+6n = 9t
I zaczynam indukcję:
1. n=1
3+6=9t
t=1
2. n=k
3k3+6k=9t
3. n=k+1
3(k+1)3 + 6(k+1)=9t
3(k3+3k2+3k+1)+6k+1=9t
3k3+9k2+9k+3+6k+6=9t
Korzystam z założenia z punktu 2:
9t + 9k2+9k+9=9t
9t + 9(k2+k+1)=9t
I teraz... Czy mogę po prostu do takiego rozwiązania dopisać komentarz, że skoro mamy tutaj
sumę dwóch liczb podzielnych przez 9, to ta liczba po prostu dzieli się przez 9...?
30 kwi 11:20
Artur z miasta Neptuna:
Jedno ale ... skoro dla n=k to wyrazenie jest postaci 9t ... To dla n=k+1 nie kzsz napisac ze
to takze sie rowna 9t
spojrz na swoje ostatnie rownanie ... Z niego wynika ze to wszystko w nawiasie winno sie rownac
0 co nie jest prawda.
Poza tym ... wszystko dobrze i warto b bylo z lewej strony wylaczyc 9 przed caly nawias
(wrzucic t do nawasu) i wtedy napisac komentarz ze iloczyn 9 i liczby calkowtej jest podzielny
przez 9
30 kwi 11:39
hahnne: Więc w pewnym momencie zamiast 't' wskakuje, np. 'j' i finalnie mam postać:
9t + 9(k
2+k+1)=9j
9[t + (k
2+k+1)] = 9j
Tak?

Bo jak tak, tzn., że ogarnęłam indukcję!
30 kwi 20:50