matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PROSZE POMÓZCIE
[F[JUSTYNA]]:
PROSZĘ O POMOC ROZWIĄŻ RÓWNANIA:
(x−2)(4−8x)
a)
=0
3x
2
+7
3x+2
4,5x
b)
=
2x−1
3x−2
20x+8
c)
=3x
5x+2
30 kwi 11:00
Kaja:
a) (x−2)(4−8x)=0 x=2 lub 4−8x=0 8x=4
1
x=
2
1
2
b) zał. x≠
i x≠
2
3
(3x+2)(3x−2)=(2x−1)*4,5x 9x
2
−4=9x
2
−4,5x −4=−4,5x
8
x=
9
2
c) zał. x≠−
5
20x+8=(5x+2)*3x 20x+8=15x
2
+6x 15x
2
−14x−8=0 i dalej rozwiąż to równanie kwadratowe
30 kwi 14:02