matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania.
UL.:
Rozwiąż równania. a) 2x
2
−10x+12=0 b) −x
2
+6x=0 c) 4x
2
−36=0
30 kwi 10:22
Kipic:
w a) liczysz delte a potem pierwiastki w b) −x
2
+6x=0 ⇒ x
2
−6x=0 ⇒ x(x−6)=0 ⇒ x=0 i x = 6 w c) 4x
2
=36 ⇒ x
2
=9 ⇒ x
1
=3 x
2
=−3
30 kwi 10:25