napisz równanie symetralnej odcinka AB, jeśli A= (-3, 6), B=(-3, -4)
lena: napisz równanie symetralnej odcinka AB, jeśli A= (−3, 6), B=(−3, −4)
30 kwi 09:38
Kipic:

liczysz najpierw srodek odcinka AB czyli C
potem rownanie prostej kierunkowej AB z y=a
1x +b
potem gdy juz masz rownanie prostej kierunkowej AB to zeby pliczyc rownanie prostej
prostopadlej to mamy wzor na wspolczynnik kierunkowy tej prostej prostopadlej ze wzoru a
1
*a
2=−1 liczysz a
2 i jest to wspolczynnik kierunkowy tej prostej prostpadlej szukanej
podstawiasz pod y=a
2x+b punkt C czyli srodek AB i masz b i zapisujesz rownanie tej prostej
prostopadlej przechodzacej przez srodek AB czyli szukanej prostej symetalnej
30 kwi 09:56
ania128: A=(−2;−3) B=(−4;−5)
10 sty 15:54
Bogdan:
Nie potrzebne jest równanie prostej zawierającej punkty A i B, wystarczy współczynnik
kierunkowy tego równania prostej
10 sty 16:24
pigor: ..., lub np. tak :
środek AB punkt S=(
12(−3−3),
12(6−4))= (−3,1)
a wektor AB= [−3+3,−4−6]= [0,−9]= −[0.9] , zatem
0(x+3)+9(y−1)=0 ⇔ y−1=0 ⇔
y=1 . ...
10 sty 16:41
5-latek: Czesc
pigor 
Postac kierunkowa prostej jest tak zakorzeniona w swiadomosci uczniow ze nawet
Jakub nie
podaje tego rozwiazania na tej stronie . Moim zdaniem wielka szkoda .
10 sty 16:53
Mila:

A=(−2;−3) B=(−4;−5)
Symetralna odcinka AB jest zbiorem wszystkich punktów jednakowo odległych od końców odcinka
P(x,y) dowolny punkt symetralnej
√x+2)2+(y+3)2=
√(x+4)2+(y+5)2 ^2 i wykonuję działania pod pierwiastkami
x
2+4x+4+y
2+6y+9=x
2+8x+16+y
2+10y+25
4x+6y+13=8x+10y+16+25
−4y=4x+28
s: y=−x−7
10 sty 21:40