Określ za pomocą układu nierówności trójkąt o wierzchołkach A=(-7,4),B=(-3,-2),C
martyna: Określ za pomocą układu nierówności trójkąt o wierzchołkach A=(−7,4),B=(−3,−2),C=(−3,4).Proszę
o pomoc.
30 kwi 09:16
martyna: Glownie chodzi mi o wyznaczenie prostej BC...
30 kwi 09:26
Kipic: jesli chodzi ci o wyznaczenie rownania prsotej to masz wzor na rownanie prosej kierunkowej
y=ax+b
robisz uklad ronwnan z punktow B i C wiec :
y=ax+b
podstawiamy te dwa punkty
−2=−3a+b
4=−3a+b
i obliczaz a i b z tego ukladu rownan z dwoma niewiadomymi
30 kwi 09:45
martyna: No ale to jakos dziwnie wychodzi.. tyle to ja tez wiem. Ale a sie zeruje..
30 kwi 10:39
Kipic:

prosta AB ma rownanie x=−3 wiec jaki problem
30 kwi 10:47
Kipic: sry BC
30 kwi 10:48
ICSP: 1. Wyznaczasz równania prostych AB , BC , AC
2. Zapisujesz odpowiedni układ nierówności
30 kwi 10:54