bardzo trudne zadanie
arletka17: POMOCY

!Rzucamy 3 razy kostka do gry.Jakie jest prawdopodobienstwo tego,ze suma oczek jest
mniejsza od 8.
IΩI=6*6*6=216
nie mam zielonego pojecia jak mam IAI wypisac

?prosze o pomoc..
30 kwi 07:02
Patronus: wypisz sobie możliwości, trochę ich jest ale cóż poradzić

1,1,1
1,1,2
1,1,3
1,1,4
1,1,5
1,2,2
1,2,3
1,2,4
1,3,3
|A| = 9
30 kwi 07:56
eT: Jezeli juz, to chyba:
1,1,1
1,1,2
1,2,1
2,1,1
1,1,3
1,3,1
3,1,1 itd...?
30 kwi 07:59
Patronus: no ale wyniki 1,1,2 i 1,2,1 to te same zdarzenia
30 kwi 08:03
eT: Moge sie mylic, ale zdawalo mi sie, ze to rozne zdarzenia:
1,1,2 − pierwszy rzut jedynka, drugi rzut jedynka, trzeci rzut dwojka
1,2,1 − pierwszy rzut jedynka, drugi rzut dwojka, trzeci rzut jedynka
30 kwi 08:04
eT: Tak samo jak w |Ω| jest 6 (pierwszy rzut) * 6 (drugi rzut) * 6 (trzeci rzut)
30 kwi 08:06
Patronus: a faktycznie − przeczytałem że rzucamy 3 kostkami na raz.
Jeśli po kolei to masz rację.
30 kwi 08:07
Aga1.: (1,1,2), (1,2,1), (2,1,1) są to różne zdarzenia.
IAI≠9
30 kwi 08:08
arletka17: Troche sie zgubilam...to jakie jest moje IAI?
2 maj 10:29
Trivial:
Należy uwzględnić wszystkie permutacje zdarzeń ze zbioru A.
1,1,1 ← Tutaj mamy tylko jedną możliwość
2,2,2
1,1,2
1,1,3
1,1,4 ← Tutaj wybieramy miejsce dla 4 (a w pozostałych dla: 2, 3, 5, 3)
1,1,5
2,2,3
1,2,2 ← Tutaj wybieramy miejsce dla 1
1,3,3
1,2,3 ← Tutaj wszystkie elementy są różne ⇒ 3! możliwości
1,2,4
|A| = 2 + 3*5 + 3*2 + 2*3! = 35
|Ω| = 216
Mały test:
ghci> let omega = [ (a,b,c) | a <− [1..6], b <− [1..6], c <− [1..6] ]
ghci> let a = [ (a,b,c) | (a,b,c) <− omega, a+b+c < 8 ]
ghci> (length a) % (length omega)
35 % 216
ghci> fromIntegral (length a) / fromIntegral (length omega)
0.16203703703703703
Jak widać, działa.
2 maj 11:25
arletka17: Trivial−BARDZO jestem wdzieczna za wypisanie mojego zadania ale ja dalej nie rozumie jak moge
prosciej maje IAI wypisac (i zrozumiec)..moze ktos ma jakis inny sposob?
3 maj 16:21
arletka17: a nie da sie tego jakos inaczej (prosciej) wypisac/rozpisac

?
3 maj 20:31