Patronus: omega ok.
a w zdarzeniu A mamy:
| | | |
− wybieram piętro na którym ich wysadzić: | i wysadzamy. |
| | |
jak by było na różnym to:
Pierwszy wysiada na dowolnym, drugi na dowolnym oprócz tego na którym wysaidł pierwszy:
8*7
PW: arletko, z a w s z e zadanie z rachunku prawdopodobieństwa zaczynamy od opisu
przestrzeni zdarzeń elementarnych Ω (nie od policzenie ile tego jest, lecz od opisania − co to
jest).
Zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe ciągi o wartościach w zbiorze 8−elementowym.
Niektórzy mówią o nich jako o dwuelementowych wariacjach z powtórzeniami tworzonych ze zbioru
8−elementowego. Dlatego miałaś dobry wynik na początku:
|Ω|=8
2=64
(jest odpowiednie twierdzenie o liczbie wariacji z powtórzeniami, które właśnie
zastosowaliśmy).
Zdarzenie A − "obaj wysiedli na tym samym pietrze" ma 8 elementów:
A={(1,1), (2, 2), (3, 3), (4, 4), (5, 5), (6, 6), (7, 7), (8, 8)}.
W zadaniu zakłada się, że każdy z osobników podejmuje decyzje o wysiadaniu (dla nas) losowo,
można więc przyjąć, że spełnione są założenia twierdzenia zwanego klasyczną definicją
prawdopodobieństwa, czyli
| | |A| | | 8 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 64 | | 8 | |
Zdarzenie przeciwne do A, oznaczane zazwyczaj A' − "każdy z nich wysiadł na innym pietrze", ma
| | 1 | | 7 | |
oczywiście prawdopodobieństwo P(A')=1−P(A)=1− |
| = |
| (to "oczywiście" jest |
| | 8 | | 8 | |
zastosowaniem odpowiedniego twierdzenia).
Wiem, że marudzę, ale dopóki nie nauczysz się określać zdarzeń elementarnych w terminach ciągów
(wariacji z powtórzeniami lub bez powtórzeń) albo podzbiorów (wtedy, gdy kolejność nie odgrywa
roli), to zawsze będziesz błądziła na zasadzie "pomnożyć czy dodać, i co z czym". Jeżeli
zrozumiesz. to są do dyspozycji raptem trzy wzory. Napisałem to samo, co
Patronus −
trochę innym językiem.