trudne zadanie.
arletka17: W turnieju bierze udzial 16 osòb,ktòre dzieli sie losowo na dwie grupy po 8 osòb.Jakie jest
prawdopodobienstwo tego,ze dwie ustalone osoby beda w RÒZNYCH grupach.CZY KTOS MI TO
WYTLUMACZY

?Prosze..
30 kwi 04:38
arletka17: BARDZO PROSZE O POMOC,prosze mi pomoc wypisac IΩI i IAI...
3 maj 16:11
Mila:
| | | | 16! | |
Ω= | = |
| − na tyle sposobów można wybrać 8 osób z 16 |
| | | 8!*8! | |
16−2=14
− wybieram zawodnika do pierwszej grupy i dobieram 7 zawodników z 14.
| | 14! | | 8!*8! | |
P{A)=2* |
| * |
| = |
| | 7!*7! | | 16! | |
| | 14! | | 7!*8*7!*8 | |
=2* |
| * |
| = |
| | 7!*7! | | 14!*15*16 | |
3 maj 23:50
arletka17: Bardzo dziekuje.
4 maj 07:16
Mila:
4 maj 14:54