wielomiany dzielenie
pankracy: Wielomian w(x)=x4+x2−(a−1)x+b
jest podzielny przez x2−1
znajdz reszte z dzielenia przez dwumian x−2.
30 kwi 00:07
pankracy: jak dla mnie b=−4 i a=3 więc wychodzi na to, że reszta 12, ale odpowiedź jest ponoć zła...
30 kwi 00:07
pankracy: błąd u mnie czy w odpowiedzi?
30 kwi 00:12
jikA:
U Ciebie.
30 kwi 00:18
pankracy: rachunkowy czy w rozumowaniu?
stworzyłem układ równań w(−1)=0 i w(1)=1 wyliczyłem b i a, a następnie podstawiłem pod x w
funkcji w(x) dwójkę.
30 kwi 00:21
pankracy: w(1)=0*
30 kwi 00:21
pankracy: hop
30 kwi 00:28
jikA:
A niby dlaczego W(1) = 1?
30 kwi 00:33
pankracy: sprostowałem wyzej i tak tez obliczyłem. ktoś wie gdzie jest błąd?
30 kwi 11:47
123: Jaka ma byc odpowiedz?
30 kwi 11:51
pankracy: test interaktywny, podaje te odpowiedz i mowi ze jest zle.
30 kwi 11:52
123: Mi wyszlo a=1, b=−2 i reszta 18
30 kwi 11:54
Tomek:
mi wychodzi ze
czyli W(2)=18,5
ale czy to jest dobrze
30 kwi 11:54
pankracy: też źle
30 kwi 11:56
123: Daj link do tego testu xD
30 kwi 11:57
Dziabong: a=1, b = −2 a reszta z dzielenia przez dwumian (x−2) to 18.
Czyli albo źle przepisałeś przykład albo zła odpowiedź jest.
30 kwi 13:17
pankracy: 18 pasuje
30 kwi 15:23
Prosiałke: Dołączę się do liczenia.
30 kwi 15:25
Prosiałke: a=1 b=−2 reszta z dzielenia wielomianu w przez (x−2) to 18
30 kwi 15:31
pankracy: | | |x|−1 | |
ale teraz troche inny problem ile miejsc zerowych ma funkcja f(x)= |
| =0 |
| | |x|+2 | |
30 kwi 15:33
Dziabong: D = R,
|x|−1 = 0
|x|= 1
x= 1 v x = −1
30 kwi 15:35
tttt:
|x|+2=3 ⇒x=1 vx=−1 <kolega wyzej wpadl na lepszy pomysl >
30 kwi 15:38
pankracy: okej, to tez wyszło, ale pominąłem "określona dla rzeczywistych" bo taka odp też była a
rozumiem, że to dotyczy dziedziny
30 kwi 15:38
tttt: jasne ze dziedzina
30 kwi 15:40
pankracy: dobra, teraz troche z innej beczki

8sin
4x−14sin
2+5=0
| | 1 | | −1 | |
wyszedł mi sinx= |
| v sinx= |
| i co z tym dalej zrobic? |
| | 4 | | 4 | |
30 kwi 15:40
pankracy: | | 1 | | 1 | |
ops bzdura sin2x= |
| zatem sinx= |
| i ujemny, dalej już wiem  |
| | √2 | | √2 | |
30 kwi 15:43
pankracy: jedna druga sin w kwadracie*
30 kwi 15:43
Dziabong: | | √2 | | √2 | |
Dokładnie, wyjdzie sinx = |
| i sinx = − |
| , a to są już podstawowe wartości |
| | 2 | | 2 | |
więc nie powinno być problemów.
30 kwi 15:45
pankracy: ile miejsc zerowych ma funkcja f(x)=sinx−x2+1 ?
30 kwi 16:55
pankracy: ktoś ma jakiś pomysł?
bo póki co widzę tylko sinx=(x−1)(x+1) ale chyba niewiele to wnosi
30 kwi 17:20
jikA:

sin(x) − x
2 + 1 = 0
sin(x) + 1 =
x2
Z rysunku zauważamy że te dwie funkcje przecinają się nam w dwóch miejscach.
30 kwi 17:27