Podaj resztę z dzielenia
Smilowa: (x
2013 + x
2012 + x
2011 + x
3 + x
2 + x +1) : (x
9 + x
8 + x
7+ ... + x
2 + x + 1) =
29 kwi 23:40
PW:
| | xn+1 | |
|
| =xn+xn−1+...+x+1 |
| | x−1 | |
29 kwi 23:59
PW: zżarło trochę wzoru, poprawka:
| | xn+1−1 | |
|
| =xn+xn−1+...+x+1 |
| | x−1 | |
30 kwi 00:01
AC:
Oznaczmy:
W(x)=x
2013+x
2012+... + x + 1
P(x)=x
9+x
8+... + x + 1
W(x)=Q(x)*P(x) + R(x), gdzie Q(x) −wynik dzielenia R(x)−reszta wielomian co najwyżej st 8
ponieważ P(x)*(x−1)= x
10 −1
pierwiastki wielomianu P(x) to ω
k = e
i2πk/10 dla k=1;2;...;8;9
oczywiście ∀
k ω
k10 =1 i ten fakt wykorzystamy
Obliczmy wartość wielomianu W(x) w tych miejscach zerowych:
| | ωk2014 − 1 | | ωk4 − 1 | |
W(ωk) = |
| = |
| = |
| | ωk − 1 | | ωk − 1 | |
= ω
k3 + ω
k2 + ω
k +1
i już widać że jeśli reszta R(x) = x
3 + x
2 + x +1
to dla tych 9 ω
k przyjmie takie same wartości
Oczywiście można i należy jeszcze wykazać, że to jedyny taki wielomian, ale to jest dosyć
proste.
30 kwi 09:56
Smilowa: A na chłopski rozum?
30 kwi 16:47
PW: Na chłopski rozum (nie mając żadnej wiedzy o liczbach zespolonych) wykonałbym dzielenie (i to
miałem na myśli dajac tak lakoniczną podpowiedź):
x
2014−1:x{10}−1) = x
2004+x
1994+x
1984+•••+x
4=[ozn]=Q(x)
−x
2014+x
2004
−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2004−1
−x
2004+x
1994
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
1994 − 1
•••••••••••••••
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
14 − 1
−x
14+x
4
−−−−−−−−−−−−−−
x
4−1
Widać, że reszta z dzielenia jest równa
x
4−1
Mamy więc (po oznaczeniu symbolami W(x) i P(x) wielomianów danych w zadaniu):
| | W(x) | | x2014 | | x4−1 | |
|
| = |
| =Q(x)+ |
| = |
| | P(x) | | x10−1 | | x10−1 | |
| | x4−1 | | (x−1)(x+1)(x2+1) | |
Q(x)+ |
| =Q(x)+ |
| = |
| | P(x)(x−1) | | P(x)(x−1) | |
Odpowiedź: Reszta z dzielenia jest wielomianem R(x)=(x+1)(x
2+1)=x
3+x
2+x+1, czyli tak jak u
AC (inaczej być nie mogło). Jedyna trudność to zrozumienie, dlaczego reszta z dzielenia
jest nie x
4−1, a (x+1)(x
2+1) − ostatnie dwie linijki, co starałem się podkreślić kolorami.
2 maj 19:17