Liczby rzeczywiste
aviete: A jak rozwiązać takie coś: Jeżeli reszta z dzielenia liczby naturalnej x przez 4 jest równa 1,
a reszta z dzielenia liczby naturalnej y przez 4 jest równa 3 to ile wynosi reszta z dzielenia
liczby x*y


29 kwi 23:08
Dominik: z dzielenia przez co? przez 4?
x = 4n + 1
y = 4n + 3
| | 3 | |
xy = (4n + 1)(4n + 3) = 4n2 + 4n + 3 = 4(n2 + n + |
| ) |
| | 4 | |
wynosi 3.
29 kwi 23:13
pigor: ..., niech m,n∊N, to
x= 4m+1 i y= 4n+3 ⇒ xy= 16mn+12m+4n+3= 4(4mn+3m+n)+3, czyli
R=3 . ...
29 kwi 23:17
aviete: A przepraszam, tak tak przez 4 oczywiście

Dziękuję wam bardzo
29 kwi 23:35