Proszę o pomoc..
Monika: Dane są punkty A=( ) −2, 2 i B = − ( ) 4, 2 . Współczynnik kierunkowy prostej AB jest równy:
prawidłową odpowiedzią jest a= −2/3. Ale jak to obliczyć?
29 kwi 22:29
Tomek: liczysz wzór funkcji liniowej:
y=ax+b
podstawiasz za x i y współrzedne punktów A i B:
A=(−2, 2)
2=−2a+b
B=(−4, 2)
2=−4a+b
rozwiązujesz układ równań i otrzymujesz wzór prostej....
współczynnik kierunkowy to ten przy iksie czyli a
29 kwi 22:34
Tomek: tylko napisz dobrze jakie są te punkty bo troche namieszałaś
29 kwi 22:34
Krzysiek : wspolczynnik kierunkowy prostej wyliczymy z ewzoru
29 kwi 22:36
Saizou : dla tych punktów prosta y=2
29 kwi 22:36
10Pionio: albo:
i wystarczy podstawić współrzędne danych punktów.
29 kwi 22:38