oblicz czas przejazdu kolejki od stacji A do stacji B
Madzik: Szybkość kolejki podmiejskiej, jadącej od stacji A do stacji B, w minucie t jazdy określona
jest wzorem v(t)=−0,2t2 + t, wyrażonej w kilometrach na minutę.
a)oblicz czas przejazdu kolejki od stacji A do stacji B
b)po jakim czasie szybkość jazdy pociągu będzie największa?
29 kwi 22:25
pigor: ...., otóż
v(t)=−0,2t
2+t ⇒
v(t)= −0,2t(t−5) i v(t) ≥0 i t ≥0 − wykresem tak określonej
prędkości w km/min. jest parabola, a więc
a) czas od A do B to różnica miejsc zerowych funkcji v , czyli t=5−0=
5 min.,
b) w chwili t
w=
0+52=
2,5 min. i równa
v(2,5)= −0,2*(−2,5)=
0,5 km/min..
29 kwi 23:46
Madzik: Dziekuje!
30 kwi 00:09