Liceum funkcja wykładnicza -nierównosci wykłądnicze
Mateo: Pomocy! Jest ktoś w stanie rozwiązać to:
2x+5 +2x+4 +5*2x+2 <34
4/5(2/3)x+2 + 4/9(2/3)x+1 ≥ 8/9
33x+1 −4*27x/1 + 91,5x−1 <80
0,4x+3 +2,5−x−2 < 7/2
29 kwi 22:24
Eta:
1/
2
x+2(2
3+2
2+5)<34
2
x+2*17<34 ⇒ 2
x+2<2
1 ⇒ x+2<1 ⇒ x..........
| | 2 | | 5 | | 2 | |
4/ 0.4= |
| , 2,5= |
| = ( |
| −1 |
| | 5 | | 2 | | 5 | |
| | 2 | | 2 | | 7 | |
( |
| )x+3 +( |
| )x+2 < |
| |
| | 5 | | 5 | | 2 | |
| | 2 | | 7 | | 7 | | 5 | |
( |
| )x+2* |
| < |
| /* |
| |
| | 5 | | 5 | | 2 | | 7 | |
| | 2 | | 5 | | 2 | |
( |
| )x+2< |
| = ( |
| )−1 |
| | 5 | | 2 | | 5 | |
x+2
>−1 ⇒ x......
29 kwi 22:36
PW: Z twierdzenia o iloczynie potęg o tych samych postawach
2
x+5=2
x•2
5=2
x•32,
podobnie
2
x+4=2
x•2
4=2
x•16
2
x+2=2
x•4
I teraz "na krowach" (krowa to 2
x)::
lewa strona nierówności jest równa
32•2
x+16•2
x+5•4•2
x=68•2
x
Mamy zatem rozwiązać nierówność
68•2
x<34
2
x<2
−1
Funkcja wykładnicza o podstawie 2 jest rosnąca, więc z ostatniej nierówności wynika, że x<−1.
Pomijając uwagę o krowach możesz przepisać do zeszytu.
29 kwi 22:46
Eta:
"krówka" .. 2x+2
29 kwi 22:48
PW: Eta, Krowa nie odświeżała, ale chociaż sposób nieco inny.
29 kwi 22:48
Eta:
29 kwi 22:50
Mateo: Dzięki za pomoc

.
A pomożecie mi z którymś z tych przykładów (wszystkie nie muszą być zrobione− jakikolwiek):
A. 2
2x − 4*2
x +10
x −a*5
x =0
B.6
x − 9*2
x − 15
x +9*5
x =0
C. 3
x * 2
x+1 − 16 *3
x = 2
x+4 − 2
2x+1
D. 5
2x−x + (10
x)/(25) = 5
x+3 + 125* 2
x
29 kwi 22:56
pigor: ..., no to np. tak"
0,4x+3+2,5−x−2< 72 ⇔ (
25)
x+3+ (
25)
x+2<
72 ⇔
⇔ (
25)
x+2(
25+1)<
72 ⇔ (
25)
x+2 *
75<
72 / *
57 ⇔
⇔ (
25)
x+2< (
25)
−1 ⇔ x+2 > −1 ⇔
x >−3 ⇔
x∊(−3;+∞) . ...
29 kwi 23:04
pigor: ... , ups..., nic tu po mnie, idę spać . ...
29 kwi 23:06
PW: C.
3x=a, 2x=b,
mamy równanie postaci
a•b•21−16a=b•24−b2•21
2ab−16a = 16b−2b2
ab−8a = 8b−b2
a(b−8)=b(8−b)
a(b−8)+b(b−8)=0
(nie ma błędu, zmiana zaku przy przenoszeniu na lewą i jednocześnie zmiana znaku w nawiasie).
(a+b)(b−8)=0
Iloczyn jest równy zeru, a więc co najmniej jeden z czynników jest zerem:
a+b=0 lub b−8=0
Wracamy do postawień, które miały tylko uczynić mniej uciążliwymi kolejne przekształcenia:
3x+2x=0 lub 2x−8=0.
Pierwsze równanie nie ma pierwiastków (oba składniki są dodatnie), a więc
2x=8
2x=23,
a ponieważ funkcja wykładnicza jest różnowartościowa, oznacza to, że
x=3.
Ale Ty to sprawdź podstawiając x=3 do wyjściowego równania (może jest jakiś błąd w rachunkach?)
29 kwi 23:15
Mateo: Wszystko ładnie wychodzi. Zgadza się

. Thx
29 kwi 23:26