Logarytmy
aviete: Jak szybko obliczyć wartość wyrażenia: 36
log64+7
log716 

29 kwi 22:23
Dominik: nalezy wykorzystac wzor alogax = x. w tym zadaniu istotne jest rowniez zauwazenie, ze 36 =
62, zatem potrzebny bedzie rowniez wzor nlogab = logabn
29 kwi 22:25
aviete: Ok.... Czyli tak:
36
log64=6
2log64
2log
64= log
64
2=log
616
6
log616=16
i 7
log716 to 16
Zatem 6
log616+7
log716=16+16=32
O to chodziło

29 kwi 22:47
Eta:
tak
29 kwi 22:49
aviete: Ok, to super

Dzięki za pomoc Dominiku
29 kwi 22:52