Funkcja
bezendu:
Dziedziną funkcji f jest zbiór D={−2,−1,0,1,2,3,4}. Funkcja f każdej liczbie ujemnej k∊D
przyporządkowuje jej wartość bezwzględną, a każdej liczbie nieujemnej m∊D przyporządkowuje
sumę liczby m i liczby o 6 od niej mniejszej
a) oblicz f(−1) i f(1)
f(−1)=|−1|=1
f(1)=1+1−6=−4
b) Podaj wszystkie argumenty x dla których zachodzi nierówność f(x)=2
i tu muszę sprawdzać każdy argument podstawiając do wzoru czy mogę sobie w pamięci policzyć i
podać ( odejmą mi za to punkty na maturze ?)
f(x)=2
x={−2,4}
c) Podaj wszystkie argumenty x spełniające nierówność f(x)≤0
i teraz tak samo jak w punkcie b) od razu wiem że −2 i −1 odpada bo wartość bezwzględna jest
czy muszę to rozpisać jednak, żeby to pokazać
f(−2)=|−2|=2
f(−1)=|−1|=1
f(0)=0+0−6=−6
f(1)=1+1−6=−4
f(2)=2+2−6=−2
f(3)=3+3−6=0
f(4)=4+4−6=2
f(x)≤0 dla x={0,1,2,3}
29 kwi 22:17
Saizou : czyli
{lxl, gdy x<0
f(x)={
{x+(x−6), gdy x≥0
29 kwi 22:20
bezendu: tak Saizou ale nie trzeba wyznaczać wzoru funkcji
29 kwi 22:21
Saizou : zauważ że gdy x<0 funkcja przyjmuje tylko wartości dodatnie zatem rozpatrujemy tylko liczby z
przedziału x≥0
x+(x−6)≤0
2x−6≤0
x≤3
x∊{0,1,2,3}
29 kwi 22:23
Saizou : a to dla przećwiczenie
29 kwi 22:23
bezendu: ok Dzięki za cenną uwagę
29 kwi 22:24
bezendu: @Saizou to wystarczyłoby praktycznie rozwiązać tą nierówność którą podałeś i wypisać te
argumenty które ją spełniają, dobrze myślę
29 kwi 22:28
Saizou : tak
29 kwi 22:29
bezendu: ok czemu ja na to nie wpadłem to nie wiem pewnie jeszcze za mało zadań

dla Ciebie
29 kwi 22:30
Saizou : czy ja wiem, doświadczenie nabywa się z czasem, nie ma nic na siłę
29 kwi 22:33
bezendu: dopiero zacząłem robić funkcje−zadania maturalne
29 kwi 22:34
Saizou : ja piszę dopiero maturę za rok i jakoś się nie stresuję
29 kwi 22:35
bezendu: Ja też pisze za rok ale chce się bardzo dobrze przygotować
29 kwi 22:42
Saizou : ja na razie siedzę w geometrii (czyli gdzie diabeł nie może tam geometria

) i muszą ją
'jakoś' wyćwiczyć
29 kwi 22:45
bezendu: ja jeszcze muszę trygonometrię ogarnąć
29 kwi 22:48
Kostek: @Saizou mi się wydaję, że jednak ta nierówność którą podałeś nie jest prawidłowa
po pierwsze dla nieujemnych mam taki wzór
x+(x−6)≥0
2x−6≥0
nie rozumiem skąd wziąłeś potem
2x−6≤0
2x≤6 /2
x≤3
rozwiązaniem tej nierówności jest przedział x∊(−
∞,3> więc argument −2 i −1 też należą do tego
przedziału i to już jest źle bo dla x∊{−2,−1} funkcja przyjmuję wartości dodatnie

Ale może ja się mylę i ktoś inny się wypowie na temat tego zadania
30 kwi 19:42
Saizou : mieliśmy wyznaczyć kiedy f(x)≤0
,czyli
{lxl, gdy x<0
f(x)= {
{x+(x−6), gdy x≥0
zauważ że gdy x<0 funkcja przyjmuje tylko wartości dodatnie zatem rozpatrujemy tylko
liczby z
przedziału x≥0
x+(x−6)≤0
2x−6≤0
x≤3
x∊{0,1,2,3}
30 kwi 19:47
Kostek: i dlatego zmieniasz znak ok

ale zobacz z tą nierównością
30 kwi 19:49
Saizou : nie zmieniam znaku po prostu dla liczb z przedziału x∊<0:+∞) funkcja ma wzór f(x)=2x−6
a mieliśmy obliczyć f(x)≤0
podstawiają za f(x) otrzymuję
2x−6≤0
2x<6
x<3 i uwzględniam dziedzinę z zadania x∊{0,1,2,3}
30 kwi 19:52
Kostek: ok już wszystko jasne to ja źle myślałem

to zadanie chyba jest z Kiełbasy bo przypomina mi
się że to robiłem ale już nie pamiętam dokładnie

zwracam honor
30 kwi 19:54
Saizou : nic nie szkodzie do dociekliwych świat należy
30 kwi 19:56