f(1)=f(3)=0 oraz, ze funkcja ta osiaga wartosc najmniejsza rowna -2. oblicz f)x)
Madzik: f(1)=f(3)=0 oraz, ze funkcja ta osiaga wartosc najmniejsza rowna −2. oblicz f)x)
29 kwi 21:42
Saizou : a masz powiedziane jaka to funkcja, np. kwadratowa?
29 kwi 21:45
Madzik: tak , kwadratowa
29 kwi 21:47
Saizou : f(x)=a(x−1)(x−3) postać iloczynowa funkcji
| | 1+3 | |
W(Xw:−2) ,a xw= |
| =2 W(2:−2) |
| | 2 | |
f(2)=−2
−2=a(2−1)(2−3)
−2=a*1*(−1)
a=2
f(x)=2(x−1)(x−3)
29 kwi 21:50
Nienor: f(x)=a(x−1)(x−3) = ax
2−4ax+3a
2=a
f(x)=2(x−1)(x−3)
29 kwi 21:52
Madzik: Dziękuje!
29 kwi 21:57