Oblicz pole figury ograniczonej wykresami funkcji:
Muihay: | ⎧ | f(x)=−2 dla x<4 | |
| ⎩ | f(x)=x−6 dla x≥4 |
|
29 kwi 21:21
vitek1980:

Jeśli figura ma być ograniczona tylko wykresami funkcji to ma nieskończone pole.
Może czegoś brakuje w treści? Np. ograniczenia przez osie układu? Wówczas będzie to trapez
prostokątny jak na rysunku.
29 kwi 21:31
Muihay: Treść zadania nie jest dla mnie jasna, ponieważ dostałem tylko to co napisałem wcześniej oraz
"oraz 13x−43
29 kwi 21:39
Muihay: Zdawało mi się, że to jest błąd − pochodzi z innego zadania itp., ale w razie czego podałem
29 kwi 21:40
Muihay: Forma zadania wygląda tak:
⎧f(x)=−2 dla x<4
⎩f(x)=x−6 dla x≥4 oraz
13x−
43
I jeszcze prośba − mógłbyś wytłumaczyć jak konkretnie oblicza się dane wykresy, by nanieść je
na układ? Z góry dziękuje
29 kwi 21:44
vitek1980: co rozumiesz pod pojęciem "jak oblicza się dane wykresy"?
jak masz wzory podane to wykres można sporządzić na podstawie np. tabelki
tylko w tym przypadku trzeba pamiętać, że funkcja ma 2 różne wzory.
dla x<4 wzór to f(x)=−2 − funkcja stała
dla x≥4 f(x)=x−6 funkcja liniowa rosnąca
30 kwi 22:00
vitek1980:

wygląda to mniej więcej tak.
Zielona linia wyznacza miejsce "zmiany" wzoru funkcji f ze stałej w rosnącą
| | 1 | | 4 | |
Czerwonym dorysowałem tę nową funkcję co dopisałeś czyli y= |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | |
Szukana figura to trójkąt rozwartokątny
Odczytaj potrzebne dane: podstawę i wysokość no i masz pole
30 kwi 22:08