matematykaszkolna.pl
Oblicz pole figury ograniczonej wykresami funkcji: Muihay:
f(x)=−2 dla x<4  
f(x)=x−6 dla x≥4
29 kwi 21:21
vitek1980: rysunekJeśli figura ma być ograniczona tylko wykresami funkcji to ma nieskończone pole. Może czegoś brakuje w treści? Np. ograniczenia przez osie układu? Wówczas będzie to trapez prostokątny jak na rysunku.
29 kwi 21:31
Muihay: Treść zadania nie jest dla mnie jasna, ponieważ dostałem tylko to co napisałem wcześniej oraz "oraz 13x−43
29 kwi 21:39
Muihay: Zdawało mi się, że to jest błąd − pochodzi z innego zadania itp., ale w razie czego podałem
29 kwi 21:40
Muihay: Forma zadania wygląda tak: ⎧f(x)=−2 dla x<4 ⎩f(x)=x−6 dla x≥4 oraz 13x−43 I jeszcze prośba − mógłbyś wytłumaczyć jak konkretnie oblicza się dane wykresy, by nanieść je na układ? Z góry dziękuje emotka
29 kwi 21:44
vitek1980: co rozumiesz pod pojęciem "jak oblicza się dane wykresy"? jak masz wzory podane to wykres można sporządzić na podstawie np. tabelki tylko w tym przypadku trzeba pamiętać, że funkcja ma 2 różne wzory. dla x<4 wzór to f(x)=−2 − funkcja stała dla x≥4 f(x)=x−6 funkcja liniowa rosnąca
30 kwi 22:00
vitek1980: rysunekwygląda to mniej więcej tak. Zielona linia wyznacza miejsce "zmiany" wzoru funkcji f ze stałej w rosnącą
 1 4 
Czerwonym dorysowałem tę nową funkcję co dopisałeś czyli y=

x−

3 3 
Szukana figura to trójkąt rozwartokątny Odczytaj potrzebne dane: podstawę i wysokość no i masz pole
30 kwi 22:08