Rachunek Prawdopodobieństwa
sklodo94: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że przy czterokrotnym rzucie kostką sześcienną trzy kolejne
wyniki tworzą ciąg geometryczny.
29 kwi 21:06
Dominik: finalnie jest ok?
29 kwi 21:57
Mila: Dominik, przeliczyłam jeszcze raz, za dużo o 6. Popraw z ilością ciągów stałych.
29 kwi 23:02
Trivial: 
Kto to pousuwał!
29 kwi 23:09
Dominik: ciagi stale, tj {n, n, n, x} oraz {x, n, n, n}
n oraz x mozna wybrac na 6 sposobow; nalezy jednak odjac 6 ciagow, ktore sie powtarzaja. dla
zwizualizowania:
jesli wybierzemy n = 1 oraz x = 1 mamy ciag {1, 1, 1, 1}, ktory jest taki
sam jak ciag {1, 1, 1, 1}. tych ciagow jest 6, stad roznica.
ponadto uwzgledniamy ciagi {x, 1, 2, 4}, {1, 2, 4, x}, {x, 4, 2, 1}, {4, 2, 1, x} − jest ich 4
* 6 = 24.
ostatecznie |A| = 6 * 6 * 2 − 6 + 24 = 90
29 kwi 23:10
Dominik: no teraz to juz musi byc dobrze.
29 kwi 23:10
Trivial:
ghci> import Data.Ratio
ghci> let omega = [ (a,b,c,d) | a <− [1..6], b <− [1..6], c <− [1..6], d <− [1..6] ]
ghci> let warunek (a,b,c,d) = (a*c == b*b) || (b*d == c*c)
ghci> let ok = filter warunek omega
ghci> length ok
90
ghci> let p = (length ok) % (length omega)
ghci> p
5 % 72
29 kwi 23:13
Dominik: i oto wyzszosc komputerow nad czlowiekiem

coz to za jezyk − haskell? jest sens nauki jezykow funkcyjnych?
29 kwi 23:16
Trivial: A ciągi które są ok to:
ghci> ok
[(1,1,1,1),(1,1,1,2),(1,1,1,3),(1,1,1,4),(1,1,1,5),(1,1,1,6)
,(1,1,2,4),(1,2,2,2),(1,2,4,1),(1,2,4,2),(1,2,4,3),(1,2,4,4)
,(1,2,4,5),(1,2,4,6),(1,3,3,3),(1,4,2,1),(1,4,4,4),(1,5,5,5)
,(1,6,6,6),(2,1,1,1),(2,1,2,4),(2,2,2,1),(2,2,2,2),(2,2,2,3)
,(2,2,2,4),(2,2,2,5),(2,2,2,6),(2,3,3,3),(2,4,2,1),(2,4,4,4)
,(2,5,5,5),(2,6,6,6),(3,1,1,1),(3,1,2,4),(3,2,2,2),(3,3,3,1)
,(3,3,3,2),(3,3,3,3),(3,3,3,4),(3,3,3,5),(3,3,3,6),(3,4,2,1)
,(3,4,4,4),(3,5,5,5),(3,6,6,6),(4,1,1,1),(4,1,2,4),(4,2,1,1)
,(4,2,1,2),(4,2,1,3),(4,2,1,4),(4,2,1,5),(4,2,1,6),(4,2,2,2)
,(4,3,3,3),(4,4,2,1),(4,4,4,1),(4,4,4,2),(4,4,4,3),(4,4,4,4)
,(4,4,4,5),(4,4,4,6),(4,5,5,5),(4,6,6,6),(5,1,1,1),(5,1,2,4)
,(5,2,2,2),(5,3,3,3),(5,4,2,1),(5,4,4,4),(5,5,5,1),(5,5,5,2)
,(5,5,5,3),(5,5,5,4),(5,5,5,5),(5,5,5,6),(5,6,6,6),(6,1,1,1)
,(6,1,2,4),(6,2,2,2),(6,3,3,3),(6,4,2,1),(6,4,4,4),(6,5,5,5)
,(6,6,6,1),(6,6,6,2),(6,6,6,3),(6,6,6,4),(6,6,6,5),(6,6,6,6)]
29 kwi 23:16
Trivial:
Języki funkcyjne są bardzo dobre jeśli chodzi o łatwe wyrażanie pomysłów i są wręcz genialne do
matematyki. Haskell w ogóle miażdży swoim systemem typów, którego jeszcze do końca nie
opanowałem.

Wszystko robi się inaczej niż w językach imperatywnych, więc na pewno ciekawe
doświadczenie.
29 kwi 23:17
Dominik: a ty studiujesz, prawda? ktory rok i gdzie, jesli mozna spytac? osobiscie marze o informatyce
na UW, ale jak bedzie z przyjeciem to nie wiem.
29 kwi 23:19
Trivial: Rok 3, informatyka stosowana AGH, WFiIS
29 kwi 23:20
Mila:
Ω=6
4
A−przy czterokrotnym rzucie kostką sześcienną trzy kolejne
wyniki tworzą ciąg geometryczny.
1) (1111),(2222)....(6666) −6 ciągów stałych 4 −elementowwych
2) (111X) − 6 ciągów stałych trzyelementowych z jedną liczbą na końcu albo początku różną od
występującej −
łącznie tych ciągów− 6*5=60
Ponadto ciągi
3) (124x),(x124)−12 ciągów
(421x),(x421) − 12 ciągów
Razem:
6+60+12+12=66+24=90
|A|=90
| | 90 | | 15 | | 5 | | 5 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 64 | | 63 | | 36*2 | | 72 | |
29 kwi 23:20