rownanie trygonometryczne
denatlu: mam odwieczny dylemat rozwiązania równania sinx=cosx. Mógłby ktoś mi opisać co robi i bazując
na czym rozwiązując? Nie zamieniamy na tangesna
29 kwi 21:04
Dominik: najlatwiej jest wlasnie zamienic na tangens lub kotangens.
tgx = 1
mozna rowniez narysowac wykres sinx i cosx w jednym ukladzie i zobaczyc dla jakich odcietych
sie przecinaja.
29 kwi 21:05
vitek1980: można też wykorzystać fakt, że cosx=sin(π/2−x)
wtedy
sinx = cosx
sinx = sin(π/2−x)
x = π/2−x + 2kπ
2x = π/2 + 2kπ
x = π/4 + kπ, k − całkowite
29 kwi 21:21