Znajdź punkty przecięcia
Aneta: Hej

Mam do Was prośbę, mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać takie krótkie zadanie i wyjaśnić skąd
co się wzięło. Będę bardzo wdzięczna

Znajdź punkty przecięcia paraboli z osiami układu współrzędnych oraz wyznacz współrzędne jej
wierzchołka.
29 kwi 20:37
Licealista_Theosh: A wzór paraboli to gdzie?
29 kwi 20:38
Aneta: już, już...
a).y=−x(x+6)
b). y= (x−1)(x−5)
c). y= −0.5(x+3)(x−1)
29 kwi 20:59
denatlu: Jak masz punkt A(x,y), który się przecina z osia OX, to jaka tam jest wartość?
29 kwi 21:05
Licealista_Theosh:
No to tak:
1)Żeby funkcja przecinała się z osią OX Δ musi być ≥0
2) f(0) jest miejscem przecięcia się z osią OY.
Dla przykładu przykład a)
y=−x(x+6) −−−> Δ nie trzeba liczyć, bo jest to postać iloczynowa i widać z niej że są 2
pierwiastki.
x
1=0 i x
2=−6
To są miejsca przecięia się z osią OX
Teraz z osią OY
f(0) = − 0* 6
f(0)=0
A to wykres tej funkcji jak nie wierzysz
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3D%E2%88%92x%28x%2B6%29+
Reszta analogicznie.
29 kwi 21:06
Aneta: w tym problem, że nie mam tego podanego
29 kwi 21:07
Aneta: już rozumiem, dziękuje bardzo za pomoc
29 kwi 21:09
Licealista_Theosh: | | −b | | −Δ | |
I zapomniałem o wspołrzędnych wierzchołka. Możesz ze wzorów x2= |
| i yw = |
|
|
| | 2a | | 4a | |
lub sprowadzasz do postaci kanonicznej i odczytujesz współrzędne. Postać kanoniczna
y=a(x−p)
2+q
gdzie p = x
w i q = y
w.
29 kwi 21:11