Podaj argumenty dla których funkcja f(x)=x^2+2x-3 przyjmuje wartosci nie mniejsz
Madzik: Podaj argumenty dla których funkcja f(x)=x2+2x−3 przyjmuje wartosci nie mniejsze od funkcji
g(x)=−x2+2x−1
29 kwi 20:18
asdf: x2 + 2x − 3 >= −x2 + 2x − 1
29 kwi 20:19
Madzik: a jeśli nie mniejsze to nie powinno być ≥ ? i później z tego Δ obliczyć i x1 i x2 , tak?
29 kwi 20:23
Madzik: haluuu
29 kwi 21:00
ICSP: >= jest innym oznaczeniem ≥
29 kwi 21:01
Tomek: tak tez jest zapisane tylko zamiast ≥ dał >=

i z tego wynika ze
2x
2−2≥0
29 kwi 21:02
Madzik: i teraz wyliczyć x1 i x2 ?
29 kwi 21:12
Licealista_Theosh: I zapisz przedział kiedy 2x2−2 jest nad osią OX.
29 kwi 21:14
123: Jak chcesz to mozesz, ale latwiej ze wzoru skroconego mnozenia
29 kwi 21:15
Licealista_Theosh: a nie lepiej 2 przed nawias?
29 kwi 21:19
Madzik: i wychodzi x1≥1 i x2≥−1 ? i co teraz, jakis przedział trzeba , czy to juz wszystko?
29 kwi 21:20
123: No 2 przed nawias a później ze wzoru skróconego mnożenia
29 kwi 21:20
Licealista_Theosh: x1 i x2 to punkty a nie przedziały.
29 kwi 21:21
Madzik: ale nie mozna powiedziec, np ze argumenty w przedziale od ≤1;∞) i ≤−1;∞) , bo nie wiem w koncu
jaka jest odpowiedz jak to zapisac, te argumenty nie mniejsze
29 kwi 21:26
Tomek:

x
1=−1
x
2=1
x∊(−
∞, −1>∪<1, +
∞)
f(x)≥g(x) <=> x∊(−
∞, −1>∪<1, +
∞)
29 kwi 21:29
Madzik: no okej, jako postaram to ogranac
29 kwi 21:35