aaa
Prosiałke: Gdzie występują pierwiastki dodatnie n osi?
29 kwi 20:17
Prosiałke: help
29 kwi 20:25
Dominik: na prawo od liczby 0.
29 kwi 20:25
michał: od 0 do +nieskończoności
29 kwi 20:27
xx:
Co to znaczy n osi?
29 kwi 20:30
Prosiałke: No to coś ja jestem nieogarnięty w zadaniu i źle je wykonuje.
29 kwi 20:30
Dominik: podaj tresc
29 kwi 20:30
Prosiałke: Dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek dodatni?
a) log5(x+5)=m
Mógłbym to zrobić sobie graficznie, ale próbuje w myślach poukładać jakby było algebraicznie.
29 kwi 20:33
Prosiałke: Czy to tylko idzie zrobić graficznie?
29 kwi 20:35
123: Jakoś sie musi dac i algebraicznie
29 kwi 20:40
Prosiałke: Optymista.
29 kwi 20:41
Dziabong: Podaj odpowiedź do tego podpunktu.
29 kwi 20:43
Prosiałke: m>1
29 kwi 20:44
ICSP: log5 (x + 5) = m i x ma być dodatni więc:
x+5 = 5m
x = 5m−5
x dodatni gdy 5m − 1 dodatnie więc:
5m − 5 > 0
5m > 51
m > 1
29 kwi 20:46
jikA:
x + 5 = 5m
x = 5m − 5
Aby ten pierwiastek był dodatni to 5m − 5 musi być większe od 0 czyli
5m − 5 > 0
5m > 5
m > 1.
29 kwi 20:47
123: ICSP jak przekształciles do postaci x+5 = 5m ?
29 kwi 20:48
123: Ok, wiem... ze wzoru xD
29 kwi 20:49
Dominik: z definicji logarytmu
logab = c ⇔ ac = b
29 kwi 20:49
jikA:
Korzystając z własności logarytmów.
logab = c ⇒ b = ac.
29 kwi 20:49
29 kwi 20:50
Prosiałke: Teraz jest inny problem...
Zadanie takie samo lecz wygląda tak:
1−3x=log
3m

Dziadowskie.
29 kwi 21:29
Prosiałke: Nie wiem jak z tego wyznaczyć x.
29 kwi 21:30
29 kwi 21:33
jikA:
31 − 3x = m
dla x = 0 mamy przecięcie funkcji y = 31 − 3x z osią OY i zauważamy że jest to
funkcja malejąca.
y = 3 ⇒ 0 < m < 3.
29 kwi 21:38
Prosiałke: Trzeba też założyć, że m > 0 .
29 kwi 22:07