matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj monotonicznosc ciagu
asdf:
zbadaj monotonicznosc ciagu a
n
o wyrazie ogolnym
(n+1)!−n!
(n+1)!+n!
w odpowiedziach jest że rosnący ale nie ogarniam dlaczego. Moje przeksztalcenia:
(n + 1)! − n!
n!(n + 1) − n!
=
=U{n!((n + 1) − 1)}{n!((n +
(n + 1)! + n!
n!(n + 1)! + n!
n
1) + 1)}=
(n + 2
29 kwi 20:11
asdf:
n
a
jest malejacy...
n+2
29 kwi 20:13
asdf:
(n+2)! − (n+1)!
a
n+1
=
(n+2)! + (n+1)!
a
n+1
, gdy > 1 to rosnący, = 1 stały, < 1 malejący
a
n
29 kwi 20:14
asdf:
n
< 1
n+2
29 kwi 20:15