rozwiąż równanie
kamczatka: rozwiąż równanie:
Wiem że nie ma rozwiązania dla tego równania ale jak to zrobić obliczeniami ?
29 kwi 19:52
Technik:
1=x−6
−x+6+1=0
−x+7=0
−x=−7 /(−1)
x=7
29 kwi 19:54
123: Proporcja
29 kwi 19:54
jikA:
Mianownik ≠ 0 a licznik = 0 aby mieć rozwiązanie.
29 kwi 19:55
jikA:
Technik coś Ty stworzył.
29 kwi 19:55
Technik: Df=x∊R\{6}
29 kwi 19:55
kamczatka: Technik ale nie może wyjść x bo nie ma rozwiązań dla tego równania.
29 kwi 19:55
Technik: a no tak zagalopowałem się przepraszam
29 kwi 19:56
krystek: licznik =0 co nigdy nie będzie spełnione ponieważ licznik =1
29 kwi 19:58
kamczatka: a jeśli w liczniku byłoby 1−x to już równanie było by spełnione ?
29 kwi 20:00
krystek: Wtedy 1−x=0 ⇒x=1
29 kwi 20:03
kamczatka: | | 1 | |
to wtedy wychodzi |
| ale to nie daje 0 czemu ? podstawiłem za x'a 1 bo x wyszedł1 |
| | −5 | |
29 kwi 20:07
jikA:
Pomyśl troszeczkę. Jak sama piszesz jeśli w liczniku byłoby 1 − x to jeżeli wstawisz za tego
| | 1 − 1 | |
x = 1 to dostaniesz |
| = 0. |
| | 1 − 6 | |
29 kwi 20:09
29 kwi 20:10