matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozłóż wielomian
Mateusz:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu Rozłóż wielomian W(x)=−x
4
+2x
2
−49 z góry dziękuję
29 kwi 19:48
jikA:
−x
4
+ 2x
2
− 49 = −x
4
− 14x
2
− 49 + 16x
2
= −(x
2
+ 7)
2
+ 16x
2
= −(x
2
+ 4x + 7)(x
2
− 4x + 7).
29 kwi 20:03