znajdz parametr m
Eryk: Pomoże mi ktoś rozwiązać zadanie na sprawdzian?
Wyznacz wartość m, dla których rówanie (m−2)x4−2(m+3)x2+m−1=0 ma cztery pierwiastki różne od
0.
29 kwi 19:45
krystek: !) a≠0⇒(m−2)≠0
2)Δ>0 i po podstawieniu x2=t musisz miec t1 i t2 dodatnie (i teraz wzoty Viete'a)
29 kwi 19:48
Mateusz: obliczylem delte i co dalej?
29 kwi 22:18
Dominik: kiedy funkcja kwadratowa ma dwa dodatnie pierwiastki?
29 kwi 22:19
Mateusz: kiedy delta jest dodatnia?
29 kwi 22:20
Dominik: 
dla dodatniej delty sa dwa rozne piewiastki, ale moga byc dowolnych znakow.
29 kwi 22:22
Dominik: nie masz nic w notatkach z lekcji?
29 kwi 22:23
Mateusz: chodzi o to zeby wspolczynnik byl dodatni
29 kwi 22:25
Dominik: nie. widze, ze nic nie wymyslisz.
zapisz warunki t1t2 > 0 oraz t1 + t2 > 0 (dlaczego?)
29 kwi 22:25
Mateusz: dziekuje
29 kwi 22:26
Dominik: a domyslasz sie, w ogole po co takie zalozenia?
29 kwi 22:27
Mateusz: nie mam pojęcia
29 kwi 22:32
Dominik: wszystko bierze sie z podstawienia t = x2, do ktorego dajemy zalozenie t ≥ 0, poniewaz liczba
podniesiona do kwadratu jest nieujemna. zatem zeby byly cztery dodatnie pierwiastki musimy
miec dwa rozne dodatnie pierwiastki t1 i t2. wtedy pierwiastkami rownania dwukwadratowego
sa:
x1 = √t1, x2 = −√t1, x3 = √t2, x4 = −√t2.
pytanie: co z zerem? w koncu podstawienie t = x2 dopuszcza t = 0. otoz dla t = 0 nie otrzymamy
dwoch roznych pierwiastkow x, bo dla x2 = 0 jest wciaz jeden pierwiastek x = 0.
stad ostatecznie zalozenia Δ > 0 ∧ t1t2 > 0 ∧ t1 + t2 > 0.
skad sie wzielo zalozenie m − 2 ≠ 0 chyba jasne − wielomian musi byc stopnia czwartego by mial
4 pierwiastki.
29 kwi 22:42
Mateusz: A co ja mam wyznaczyc z tego:
t1t2 > 0 ∧ t1 + t2 > 0 ?
29 kwi 22:54
Dominik: znasz wzory viete'a?
29 kwi 22:54
Mateusz: tak ale nie umiem z nich kozystac.
zawsze robilem x=−(b=+/−√Δ)/2
29 kwi 22:56
Dominik: to lepiej zebys je zapamietal, bo ulatwiaja zycie.
dla ax
2 + bx + c
29 kwi 22:58
Mateusz: wiec ma byc 2(m+3)/m−2=t1+t2
i m−1/m−2=t1t2
29 kwi 23:00