matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
ad:
Proszę o pomoc ile to jest ∫1podzielone przez x
2
+3x dx
29 kwi 19:43
Nienor:
1
I=∫
dx
x
2
+3x
Rozłożyć na ułamki proste:
1
A
B
=
+
x(x+3)
x
x+3
1=A(x+3) + Bx
1
A=
3
−1
B=
3
1
3
−1
3
I=∫(
+
)dx
x
x+3
29 kwi 19:49
ad:
Dziękuję
29 kwi 19:54
Nienor:
29 kwi 19:54