Problem
Tomasz: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = ( |
| + |
| + |
| + |
| +...+)2 |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | |
czy ca sie ta funkcje zapisac w inny sposob bez tego kwadratu na gorze ?
29 kwi 19:28
Tomasz: napiszcie trudne czy latwe?
29 kwi 19:57
123: To jest chyba szereg geometryczny
29 kwi 19:57
Nienor:
Nie, nie jest szereg geometryczny
29 kwi 20:00
xx:
a gdzie x po prawej stronie?
29 kwi 20:00
Tomasz: a mozna to zroic inaczej ze po prostu sumuje tyle wyrazow ile jest mi potrzebnych nastepne
wynik podnosze do kwadratu i tyle ?
29 kwi 20:01
jikA:
Tak to jest jak się nie pisze treści i nie wiadomo o co chodzi.
29 kwi 20:05
Tomasz: nie ma zadnej tresci ludzie dzialacie jak roboty ? Chodzi mi po prostu o inny zapis tego
czegos(nie ma tam nigdzie x, wiec koledze xx cos nie pasuje i to juz nie jest funkcja) bez
kwadratu na koncu. Da rade ?
29 kwi 20:21
jikA:
Nie ma innego zapisu tego czegoś jedynie
n
k = 2
29 kwi 20:27
Adam:
Kolega xx ma racje naucz się precyzyjnie się wypowiadać. Z lewej strony masz funkcję
a za chwilę piszesz "Chodzi mi po prostu o inny zapis tego czegos" Trochę pokory jesli sie
oczekuje pomocy.
29 kwi 20:40
Tomasz: omg napsialem ze chodzimi o inny zapis tego czegos bo kolega xx twierdzil ze tam nie ma x to
potraktowalem to jako to cos a nie jako funkcje. Dobra niewazne ; p Sory jak kogos urazilem ;
29 kwi 20:53
Tomasz: lol zgodzicie sie ze bez kwadratu funkcja bedize miala takie wspolczynniki:
f(x) = 1 + 1 + 11/12 +10/12 + ... +
29 kwi 21:08
jikA:
Ja tam widzę funkcje stałą.
29 kwi 21:14
Nienor: Tomek u ciebie w ogóle zapis leży i kwiczy, a niestety w matematyce to piekielnie ważne.
Bo nie napisałeś gdzie kończy się ta suma, więc nie bardzo da się coś z tym zrobić, bo nie
bardzo wiadomo co to jest.
29 kwi 21:19