Znajdz zbiór wartości funkcji f(x)=2x^2-6x-20
Madzik: Znajdz zbiór wartości funkcji f(x)=2x2−6x−20
29 kwi 18:45
Tomek:
oblicz W:
W=(p, q) nas ineteruje tylko q
q=24,5
f(D)=<24,5 ;+
∞)
29 kwi 18:48
agulka: Δ=36+4*2*20=196
√Δ=14
x1=−2, x2=5
29 kwi 18:49
Dziabong: Współczynnik przy a jest dodatni, więc parabola skierowana ramionami do góry, trzeba obliczyć q
czyli Y wierzchołka
| | −49 | |
Zatem zbiór wartości to < |
| , +∞) |
| | 2 | |
29 kwi 18:51
Kamil: Tutaj mamy do czynienia z funkcją kwadratową, współczynnik przy x2 jest dodatni czyli ramiona
paraboli skierowane do góry, więc zbiór wartości od (+nieskończoności do p, gdzie p=−b/2a), w
tym przypadku od plus nieskończoności do 6/4=3/2, suma od (3/2 do − nieskończoności).
Jednym słowem:
x należy od −nieskończoności do 3/2, suma od 3/2 do plus nieskończoności.
29 kwi 18:52
Kamil: Przepraszam pomyłka, wymieszałem, oczywiście nie p tylko q moja wersja jest błędna
29 kwi 18:53
Dziabong: Ludzie co Wy gadacie...
29 kwi 18:53
Madzik: niee, ok już wiem, wynik wychodzi <−24,5;
∞)

Dziękuje
29 kwi 18:56