Funkcja kwadratowa z parametrem
szymon: Dla jakich wielkości parametru k dziedziną funkcji f(x)=√(k2−1)x2+2(k−1)x+2 jest zbiór
liczb rzeczywistych?
29 kwi 18:30
jikA:
Jakieś pomysły masz?
29 kwi 18:37
Tomek:
k2−1>0
i
Δ<0
te trzy nierówności musza byc spełnione równoczesnie ...
29 kwi 18:45
Dziabong: Wskazówka − To co pod pierwiastkiem ≥ 0
29 kwi 18:47
Tomek: 1)
k2−1>0
k∊(−∞, −1)∪(1, +∞)
2)
Δ=4k2−8k+4−8(k2−1)=−4k2−8k+12
−4k2−8k+12<0
k2+2k−3<0
Δk=4+12=16
√Δk=4
k=−3
lub
k=1
k∊(−3, 1)
1) i 2):
k∊(−3, −1)
29 kwi 18:55
jikA:
Tomek przecież √0 istnieje i wynosi 0. Poza tym za mało jest przypadków.
29 kwi 18:58
Tomek: pierwszy warunek dotyczy ramion paraboli które muszą być skierowane w górę
współczynnik a>0
drugi wynika z tego ze parabola nie moze miec miejsc zerowych czyli Δ<0
wtedy do dziedziny bedą należec wszystkie R...
29 kwi 19:10
jikA:
Ale wyjaśnij mi dlaczego równanie nie może mieć miejsc zerowych? Przecież Ci piszę że
w zbiorze liczb rzeczywistych istnieje √0 i to jest równe 0.
29 kwi 19:12
Tomek: jika co do tego co napisałeś to zgadzam sie powinien byc przedział domknięty... ale tylko w
drugim przypadku...
czyli k∊<−3, −1>
29 kwi 19:13
Tomek: jeżeli sie nie zgadzasz to przedstaw swoje rozwiązanie moze sie myle...
29 kwi 19:14
bysztszak: k2−1>0?
ale dlaczemu?
29 kwi 19:15
jikA:
No właśnie o to mi chodzi że Δ ma być mniejsza bądź równa zero ale brakuje jeszcze przypadków
kiedy funkcja jest stała a więc a = 0 ∧ b = 0 ∧ c ≥ 0.
29 kwi 19:16
123: Bo on liczy kiedy parabola jest nad osią OX (tylko dlaczego?)
29 kwi 19:17
Tomek: zeby miała tylko dodatnie wartości bo pod pierwiastkiem nie moga byc liczby <0
29 kwi 19:18
123: zamknij ryło
29 kwi 19:23
Tomek: japa gnoju... pytał cie ktoś o zdanie
29 kwi 19:25