POMOCY!
Milka: 1.Rozłóż wielomian na czynniki:
W(x)=2x3+x2−4x−2
2.Liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu P(x)=2x3−5x2+px+9.Oblicz pozostałe pierwiastki
29 kwi 17:42
Dominik: | | 1 | |
1. zauwaz, ze W(− |
| ) = 0 |
| | 2 | |
2. wylicz p, wiedzac, ze P(3) = 0
29 kwi 17:45
Nienor: 1. x2(2x+1)−2(2x+1) = ...
2.P(3)=0
P(3)=2*33−5*32+3p+9
2*33−5*32+3p+9=0 ...
29 kwi 17:45
bezendu:
1.
2x3+x2−4x−2
x2(2x+1)−2(2x+1)
(2x+1)(x2−2)
(2x+1)(x−√2)(x+√2)
2.
W(3)=0
W(3)=2*33−5*33+3p+9=0
54−45+3p+9=0
3p=−18
p=6
29 kwi 17:47