aaa
Prosiałke: Jak mam rozumieć takie zadanie?
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór tych punktów (x,y), dla których prawdziwa jest dana
równość.
Podam kilka przykładów bo chciałbym to zrozumieć.
a) log4x + log4y = 1
b) log2 y − log2x = 1
c) logxy = logyx
29 kwi 17:39
29 kwi 17:40
Kejt:
a)
log
4(xy)=1
log
4(xy)=log
44
xy=4
i masz funkcję
29 kwi 17:41
Prosiałke: I zaznaczać sobie na osi funkcyje?
29 kwi 17:41
Kejt: yup.
29 kwi 17:41
29 kwi 17:41
Prosiałke: Albo.
29 kwi 17:42
Dominik: najpierw nalezy ustalic dziedzine tej funkcji.
29 kwi 17:42
Prosiałke: b) y=4x?
29 kwi 17:43
Prosiałke: Dominik czyli od samego początku tak? x>1 i y>1?
29 kwi 17:44
Prosiałke: Bo do wymiernej to wiadomo.
29 kwi 17:44
Kejt:
log
2y−log
2x=1
log
2(x/y)=log
22
29 kwi 17:44
Dominik: a, b) x > 0 ∧ y > 0
c) x∊(0, 1)∪(1, ∞) ∧ y∊(0, 1)∪(1, ∞)
to sa dziedziny oczywiscie.
29 kwi 17:46
Prosiałke: w C) doszedłem do takiego czegoś. y
2 = x
2
Jak to rozpykać?
y=x lub y = −x

Czy trzeba też jakieś założenie, że dla y≥0 y=x i dla y<0 y=−x

29 kwi 17:53
Prosiałke: Kejt
log2y−log2x=0 tak powinno być.
29 kwi 17:54
Prosiałke: Chociaż powinno powstać y=x
29 kwi 17:55
Dominik: log
xy = log
yx
(log
xy)
2 = 1
log
xy = 1 ∨ log
xy = −1
y = x
wystarczy narysowac te funkcje w okreslonej wyzej dziedzinie.
29 kwi 18:08