trygonometria
alfa i omega: dochodzę do momentu że:
sinx(8cos
3x−4cosx−1)=0
29 kwi 17:37
alfa i omega: pomoże ktos?
29 kwi 17:56
Nienor: sin4x=sinx
2sin2xcos2x=sinx
4sinxcosxcos2x=sinx (sinx=0 odpada z dziedziny)
4cosx(2cos2x−1)=1
8cos3x−4cosx−1=0
8cos3x + 4cos2x − 4cos2x − 2cosx − 2cosx − 1=0
4cos2x(2cosx+1)−2cosx(2cosx+1)−(2cosx+1)=0
(4cos2x−2cosx−1)(2cosx+1)=0
...
29 kwi 17:56
alfa i omega: dzięki wielkie, zawsze mam problemy żeby w takim równaniu wykombinować coś pod wzory skróconego
mnożenia
29 kwi 18:17