Problem
Piotr: | | 1−cosγ | |
Wykaż, że jeżeli kąty α ,β ,γ trójkąta ABC spełniają warunek cosα = |
| to trójkąt |
| | 2cosβ | |
jest równoramienny.
Zapisałem, że:
γ=180−(α+β)
doszedłem do:
3cosαcosβ=1+sinαsinβ (przy założeniu, że kąt γ jest dodatni.
Mógłby ktoś wskazówkę dać

Nie chce rozwiązania
29 kwi 17:28
Piotr: Próbowałem z twierdzenia cosinusów, ale to coś koszmarnego wychodzi
29 kwi 17:29
Piotr: Podbijam
29 kwi 18:00
Piotr: Jeszcze raz podbijam
29 kwi 20:01
jikA:
| | 1 − cos(γ) | |
cos(α) = |
| |
| | 2cos(β) | |
| | 1 − cos(180o − α − β) | | 1 + cos(α + β) | |
P = |
| = |
| = |
| | 2cos(β) | | 2cos(β) | |
| 1 + cos(α)cos(β) − sin(α)sin(β) | |
| |
| 2cos(β) | |
2cos(α)cos(β) = 1 + cos(α)cos(β) − sin(α)sin(β)
cos(α)cos(β) + sin(α)sin(β) = 1
cos(α − β) = 1
α − β = 0 ⇒ α = β.
29 kwi 20:20
Piotr: Wlasnie też tak robilem podobnie. Tylko skad wiadomo, ze cos(180−α−βb) jest ujemny? Bo ja
wczesniej przyjalem ze jest dodatni
29 kwi 20:28
jikA:
Wzory redukcyjne się kłaniają
cos(180o − x) = −cos(x).
29 kwi 20:31
Piotr: No ja wiem, że są wzory redukcyjne. Ale przecież nie wiiadomo ile wynosi ''x'' i może on być w
I cwiartce(cos tam jest dodatni) lub w II cwiartce(cos jest ujemny)
Wiem, ze taki wzor ale kompletnie juz nie wiem co zle robie ; /
29 kwi 20:40
Piotr: Pomożesz mi w tym?Prosze
29 kwi 20:44
jikA:
No to widzę że trzeba łopatologicznie.
Przyjmijmy że x = 120o wtedy 180o − 120o = 60o a więc I ćwiartka czyli cosinus jest dodatni
ale
zauważ że jeżeli skorzystamy ze wzorów redukcyjnych czyli
cos(180o − 120o) = −cos(120o) mamy minus przed cosinusem ale również i 120o to II ćwiartka
więc cosinus jest tam ujemny a jak wiesz (−) * (−) = + czyli nasza wartość będzie dodatnia tak
jak
nam wyszła na początku cos(60o) = −cos(120o).
Mam nadzieję że rozumiesz.
29 kwi 20:44
Piotr: Jeszcze jedno pytanie. Dlaczego minus jest przed cos120 stopni?
29 kwi 20:49
Piotr: Chodzi mi o to, że ''cos(180o − 120o) = −cos(120o) mamy minus przed cosinusem'' skad ten minus?
29 kwi 20:51
jikA:
Wzory redukcyjne przecież napisałem Ci wcześniej zobacz sobie
430.
29 kwi 20:52
Piotr: Ja wiem, ze sa takie wzory. Ale ja nie chce sie ich uczyc ''na pamiec'' wole to zrozumiec
bardziej
29 kwi 20:54
Piotr: Dobra juz wiem o co chodzi. Zacmienie

. Dziekuje bardzo jeszcze raz
29 kwi 20:55
jikA:
Powodzenia w następnych zadaniach.
29 kwi 20:58
PW: A mój profesor w liceum mawiał:
− Nie chcesz się nauczyć na pamięć, to się naucz na nogę.
Wziąłem to sobie do serca i nauczyłem się wyprowadzać te wzory, dalej ich nie pamiętam.
29 kwi 22:57