Funkcja
bezendu:
Funkcja f określona na zbiorze liczb rzeczywistych dodatnich, każdej liczbie x∊R
+
przyporządkowuje jej odwrotność pomnożoną przez 18. Uzasadnij, że wszystkie punkty wykresu
funkcji f znajdują się w I ćwiartce układu współrzędnych
| | 1 | | 18 | |
więc wzór f(x)= |
| *18= |
| |
| | x | | x | |
f(1)=18
f(2)=9
f(3)=6
i to jest kompletne czy nie kompletne rozwiązanie tego zadania
29 kwi 17:23
Kejt: nie.
Ale obeszłoby się bez liczenia tego − wystarczy napisać, że jeśli x∊R+ to iloraz liczby 18 i x
będzie zawsze >0
29 kwi 17:28
bezendu:
| | 18 | |
OK czyli tylko x∊R+ i wtedy iloraz |
| jest zawsze dodatni  |
| | x | |
29 kwi 17:29
bezendu:
| | 18 | |
i tak jeszcze głupotę napisałem |
| to jest współrzędna y |
| | x | |
| | 18 | |
czyli punkt (x, |
| ) i teraz dla x∊R+ to zawsze jest dodatnie ok teraz ? |
| | x | |
29 kwi 17:32
Dominik: tak.
29 kwi 17:36
Kejt:
żeby była pierwsza ćwiartka to musisz mieć x>0 i y>0
x∊R+ masz podane w zadaniu.
więc wystarczy napisać że iloraz liczb dodatnich zawsze>0.. i wtedy x>0 i y>0 więc będzie w
pierwszej ćwiartce.
29 kwi 17:37
bezendu: ok dziękuje
29 kwi 17:40