matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
danix:
1+
1
x
Rozwiąż równanie:
= x−1
1−
1
x
29 kwi 16:28
agulka:
1
1+
x
=x−1
1
1−
x
x+1
x
=x−1
x−1
x
x+1
x
*
=x−1
x
x−1
x(x+1)
=x−1
x(x−1)
Przenosisz prawą stronę równania na lewo i sprowadzasz do wspólnego mianownika. Po obliczeniach wyszło mi x=0 lub x=3.
29 kwi 16:51
danix:
wielkie dzięki − tak powinno wyjść. Niepotrzebnie od razu próbowałem pozbyć się mianownika
nie wiem po co...
29 kwi 17:00