Dziedzina funkcji wymiernej
kryl: Witam... potrzebuję szybkiej pomocy.
Jak będzie dziedzina takiej funkcji:
Wydaje się mi, że aby określić dziedzinę, to jako ze pierwiastek nie moze byc z liczby ujemnej
wiec robimy
3x−2 > 0
3x > −2
| | 2 | |
Wówczas dziedzina to x ∊ (− |
| , +∞) |
| | 3 | |
Czy jednak ma byc liczba pod pierwiastkiem wieksza lób równa? Jak to jest?
29 kwi 16:18
Dziabong: Dobrze wszystko jest, pierwiastek masz w mianowniku więc musi być tylko większy
Jakbyś nie miał go w mianowniku to wtedy większy lub równy
29 kwi 16:19
Dominik: 3x + 2 ≥ 0
29 kwi 16:19
Dominik: a nie, co ja plece

. pod pierwiastkiem moze byc 0, natomiast nie moze byc w mianowniku. zatem
jest okej.
29 kwi 16:20
kryl: Więc do dziedziny w mianowniku większy a w innym wypadku mniejszy lub równy.
Zatem zadanie :
Oblicz prawdopodobieństwo, że losując kolejne, ze zwracaniem dwie liczby ze zbioru Z =
{−2,−1,0,1,2,3,4} nie otrzymamy żadnego miejsca zerowego funkcji:
| | (x+1)(x−2)(x−3) | |
f(x) = |
| |
| | √3x+2 | |
rozwiązane prawidłowo wyglada tak:
| | 2 | |
z poprzedniego postu dziedzina x∊ (− |
| , +∞) |
| | 3 | |
Miejsca zerowe z licznikawyniosą odpowiednio
x= −1 v x=2 v x=3
Z dziedziny wynika ze −1 miejscem zerowym być nie może zatem mz to 2 i 3.
Liczymy Ω jako wariację z powtórzeniami
|Ω| = 7
2 = 49
A − zdarzenie, że nie otrzymamy miejsca zerowego funkcji.
Zatem do zbioru należą : { −2, −1,0,1,4}
Losujemy je jako wariacje 2 elementową ze zbioru 5 elementowego:
|A| = 5
2 = 25
| | 25 | |
Zatem prawdopodobieństwo to |
| |
| | 49 | |
Zgadza się?
29 kwi 16:29
Dziabong: "Więc do dziedziny w mianowniku większy a w innym wypadku mniejszy lub równy. "
Większy lub równy.
Po prostu zapamiętaj, że pod pierwiastkiem musi być większy lub równy. A w mianowniku, co jest
oczywista oczywistością, nie może być 0, więc wtedy tylko większy.
29 kwi 16:33
kryl: Sorry za literówkę i za pomyłkę oczywiście, że większy lub równy sorry że źle napisałem
Dziabong. A potrafisz sprawdzić zadanie?
29 kwi 16:34
Dziabong: Prawdopodobieństwo to moja Pięta Achillesowa, ale zaraz zobaczę
29 kwi 16:35
Dziabong: Wszystko wydaje się być ok, ale lepiej niech ktoś inny też sprawdzi.
29 kwi 16:37
kryl: Właściwie to potrzebuje jedynie potwierdzenia, że prawidłowo wybrałem miejsca zerowe. Zadanie
jest na pewnej stronie i w odpowiedziach jest inaczej, uznano −1 za miejsce zerowe co dla
mnie, patrząc na dziedzinę jest co najmniej dziwne.
29 kwi 16:38
Dziabong: Właśnie wyszukałem sobie to zadanie na Googlach i zauważyłem, że osoba które jest rozwiązywała
zapomniała uwzględnić dziedziny, pewnie dlatego takie babole się wkradły.
Moim zdaniem twoje rozwiązanie jest poprawne, −1 nie należy do dziedziny
29 kwi 16:50
kryl: Zatem dziękuję serdecznie, niech się Ci darzy xD
29 kwi 16:52