matematykaszkolna.pl
Dziedzina funkcji wymiernej kryl: Witam... potrzebuję szybkiej pomocy. Jak będzie dziedzina takiej funkcji:
(x+1)(x−2)(x−3) 

3x+2 
Wydaje się mi, że aby określić dziedzinę, to jako ze pierwiastek nie moze byc z liczby ujemnej wiec robimy 3x−2 > 0 3x > −2
 −2 
x >

3 
 2 
Wówczas dziedzina to x ∊ (−

, +)
 3 
Czy jednak ma byc liczba pod pierwiastkiem wieksza lób równa? Jak to jest?
29 kwi 16:18
Dziabong: Dobrze wszystko jest, pierwiastek masz w mianowniku więc musi być tylko większy Jakbyś nie miał go w mianowniku to wtedy większy lub równy
29 kwi 16:19
Dominik: 3x + 2 0
29 kwi 16:19
Dominik: a nie, co ja plece . pod pierwiastkiem moze byc 0, natomiast nie moze byc w mianowniku. zatem jest okej.
29 kwi 16:20
kryl: Więc do dziedziny w mianowniku większy a w innym wypadku mniejszy lub równy. Zatem zadanie : Oblicz prawdopodobieństwo, że losując kolejne, ze zwracaniem dwie liczby ze zbioru Z = {−2,−1,0,1,2,3,4} nie otrzymamy żadnego miejsca zerowego funkcji:
 (x+1)(x−2)(x−3) 
f(x) =

3x+2 
rozwiązane prawidłowo wyglada tak:
 2 
z poprzedniego postu dziedzina x∊ (−

, +)
 3 
Miejsca zerowe z licznikawyniosą odpowiednio x= −1 v x=2 v x=3 Z dziedziny wynika ze −1 miejscem zerowym być nie może zatem mz to 2 i 3. Liczymy Ω jako wariację z powtórzeniami |Ω| = 72 = 49 A − zdarzenie, że nie otrzymamy miejsca zerowego funkcji. Zatem do zbioru należą : { −2, −1,0,1,4} Losujemy je jako wariacje 2 elementową ze zbioru 5 elementowego: |A| = 52 = 25
 25 
Zatem prawdopodobieństwo to

49 
Zgadza się?
29 kwi 16:29
Dziabong: "Więc do dziedziny w mianowniku większy a w innym wypadku mniejszy lub równy. " Większy lub równy. Po prostu zapamiętaj, że pod pierwiastkiem musi być większy lub równy. A w mianowniku, co jest oczywista oczywistością, nie może być 0, więc wtedy tylko większy.
29 kwi 16:33
kryl: Sorry za literówkę i za pomyłkę oczywiście, że większy lub równy sorry że źle napisałem Dziabong. A potrafisz sprawdzić zadanie?
29 kwi 16:34
Dziabong: Prawdopodobieństwo to moja Pięta Achillesowa, ale zaraz zobaczę
29 kwi 16:35
Dziabong: Wszystko wydaje się być ok, ale lepiej niech ktoś inny też sprawdzi.
29 kwi 16:37
kryl: Właściwie to potrzebuje jedynie potwierdzenia, że prawidłowo wybrałem miejsca zerowe. Zadanie jest na pewnej stronie i w odpowiedziach jest inaczej, uznano −1 za miejsce zerowe co dla mnie, patrząc na dziedzinę jest co najmniej dziwne.
29 kwi 16:38
Dziabong: Właśnie wyszukałem sobie to zadanie na Googlach i zauważyłem, że osoba które jest rozwiązywała zapomniała uwzględnić dziedziny, pewnie dlatego takie babole się wkradły. Moim zdaniem twoje rozwiązanie jest poprawne, −1 nie należy do dziedziny
29 kwi 16:50
kryl: Zatem dziękuję serdecznie, niech się Ci darzy xD
29 kwi 16:52