Rozwiąż nierówność - funkcje
uczen : Dana jest funkcja f(x)= x2 + 2x
Roziwąząć nierówność f[f(x)]−[f(x)]2≤6x
29 kwi 16:12
Licealista_Theosh: Rozumiem że tem jest f|f(x)| − |f(x)|2≤6x
29 kwi 16:14
Bogdan:
Najpierw: x2 + 2x − (x2 + 2x)2 = ...
29 kwi 16:14
uczen : tak dokładnie
29 kwi 16:27
uczen : Tzn. To są zwykłe nawiasy kwadratowe , jak wyżej. Nie moduły.
29 kwi 16:31
agulka: f[f(x)]=f(x2+2x)=(x2+2x)2+2(x2+2x)=x4+4x3+4x2+2x2+4x
[f(x)]2=(x2+2x)2=x4+4x3+4x2
Po obliczeniach wyszło mi:
2x(x−1)≤0, czyli x∊<0,1>
29 kwi 16:38