matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
danix:
1+
1
x
Rozwiąż równanie
= x−1
1−
1
x
29 kwi 16:10
vitek1980:
założenie:
1
x≠0 i 1−
≠0 czyli x≠1
x
porządkujemy lewą stronę równania:
x+1
x−1
licznik =
, mianownik =
x
x
równanie przekształcamy do postaci
x+1
=x−1
x−1
dalej: x+1 = (x−1)
2
x+1 = x
2
−2x+1 ⇒ x
2
−3x=0 ⇒ x(x−3)=0 ⇒ x=0 lub x=3 po uwzględnieniu założenia odp. x=3
29 kwi 18:26