wektor + funkcja logarytmiczna
ONA: Czasem mam problemy z wektorami, więc proszę moglibyście mi powiedzieć, czy dobrze to zrobiłam?
Przekształcając wykres funkcji f(x)=log2x naszkicuj wykres funkcji h(x)=log2(2−x)
f(x)=log2x −> przez oś OY g(x)=log2(−x) −> o wektor [−2,0] h(x)=log2(2−x)
Ewentualnie najpierw przez wektor [2,0] a potem przez oś OY.
29 kwi 16:03
ONA: Hej pomoże ktoś? Za tydzień matura i chciałabym się upewnić, że wszystko dobrze rozumiem
29 kwi 16:13
ONA: Hello?
29 kwi 16:43
Dominik:
29 kwi 16:46
ONA: Dzięki! czyli błąd jest w Kiełbasie
29 kwi 16:48
Dominik: w ktorym zadaniu?
29 kwi 16:53
ONA: 9.10 z pierwszego zbioru. W odpowiedziach było, że najpierw przez OY, a potem przez [2,0], i
coś mi się to nie wydawało dobrze

Bo to jest tak, że jak jest funkcja i mamy wektor [a, b] to od x odejmujemy a, a b dodajemy do
wartości funkcji, tak?
Mam na myśli, że jak np była funkcja f(x)=2x to g(x)=2(x−a) + b
Dobrze to rozumiem?
29 kwi 18:03
Dominik: f(x) ⇒ translacja o [p, q] ⇒ f(x − p) + q
29 kwi 18:19
Dominik: czyli tak, dobrze mowisz.
29 kwi 18:19
ONA: Dzięki
29 kwi 18:25