Rozwiąż nierówność
Ja: rozwiaż nierówność (x3 − 4x2)(x2 + x − 20)>0
29 kwi 15:59
bezendu:
(x
3−4x
2)(x
2+x−20)>0
x
2(x−4)(x+5)(x−4)>0 teraz narysuj ''wężyka'' sobie
Δ=1
2−4*(−20)=81
√Δ=9
29 kwi 16:04
Ja: 0 będzie pierwiastkiem podwójnym?
29 kwi 16:07
Kejt: tak.
29 kwi 16:08
bezendu:
x2=0 krotność 2
29 kwi 16:09
Ja: a dlaczego?
29 kwi 16:11
bezendu:
(x+5)x2(x−4)2>0
x=−5 krotność 1
x=0 krotność 2
x=4 krotność 2
29 kwi 16:12
Kejt:
x2 −> krotność 2
x3 −> krotność 3
x4 −> krotność 4 itd.
jak masz parzystą krotność to przy tym miejscu zerowym nie zmieniasz znaku tylko odbijasz.
29 kwi 16:13
bezendu:

odczytaj teraz
29 kwi 16:19