monotoniczność i ograniczoność ciągu
Namita: Zbadaj monotoniczność i ograniczoność ciągu an=5n−33n+2.
Po wykonaniu różnicy an+1−an otrzymuję −10n2+21n+10(3n+5)(3n+20). Wydaje mi się, że
ciąg nie jest monotoniczny. Dobrze kombinuję?
A co do ograniczoności to wystarczy, że policzę granicę w nieskończoności? Tutaj mi wychodzi
−32. Czyli ciąg jest ograniczony.
29 kwi 15:22
Namita: Już wiem, że w różnicy wyszły mi jakieś głupoty, bo licząc sobie linijki w zadaniach
przestawiłam.
29 kwi 15:25
asdf:
| | (5n − 8)(3n+2) | | (5n−3)(3n+5) | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| | (3n+5)(3n+2) | | (3n+2)(3n+5) | |
| 15n2 + 10n − 24n − 16 − (15n2 + 25n − 9n − 15) | |
| = |
| (3n+2)(3n+5) | |
| −14n − 16 − (16n − 15) | | −30n − 1 | | 30n +1 | |
| = |
| = − |
| |
| (3n+2)(3n+5) | | (3n+2)(3n+5) | | (3n+2)(3n+5) | |
jest malejący.
29 kwi 15:36
asdf: ograniczoność to nie jest liczenie granicy ciągu w nieskończoności... to można przyrównać do
zbioru wartości funkcji, np.
sin(x)
zbiorem wartości funkcji jest <−1;1>
ograniczony z dolu przez −1, z gory przez 1. Nie każdy ciąg ograniczony jest zbieżny (czyli ma
granicę właściwą), ale za to każdy ciąg zbieżny jest ograniczony.
29 kwi 15:40