matematykaszkolna.pl
trojkaty Krzychu: Kiedy dwa boki jednego trójkąta są proporcjonalne do boków drugiego tójkąta?
29 kwi 15:13
KAMIL: Kiedy ich stosunek jest taki sam? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie.
29 kwi 15:15
Krzychu: no ale jak nie znamy wartości boków, to skad ja mam wiedzieć, że boki któreś są proporcjonalne?
29 kwi 15:21
Janek191: Boki jednego trójkąta są proporcjonalne do boków drugiego trójkąta, gdy te trójkąty są podobne czyli, gdy mają takie same kąty.
6 maj 08:16
PW: Nie ma na to żadnej reguły, proporcjonalność dwóch boków może być dziełem przypadku. Wyobraź sobie trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 3 i 4 oraz drugi trójkąt, który ma boki 6 i 8, a kąt między nimi 30°. 3:6=4:8, ale na tym koniec. Przykład pokazuje, że z proporcjonalności dwóch boków w trójkątach nie można wyciągać żadnych wniosków o trójkątach. Oczywiście Janek191 ma rację − jeżeli trójkąty są podobne (np. mają kąty odpowiednio równe), to wtedy mają wszystkie odpowiednie boki tak samo proporcjonalne, ale pytanie zadałeś na tyle niejasno, że aż kusi odpowiedzieć "nie wiadomo kiedy", po prostu wtedy, gdy się tak zdarzyło.
7 maj 15:46