równania stycznych do wykresu f(x)
kasia: Napisz równania tych stycznych do wykresu funkcji f(x) =x3 − 8x,
które są prostopadle do prostej y =1/2x + 3.
współczynnik a wynosi wobec tego −2, ale nie wiem co dalej. W odpowiedziach mam wynik y= −2x −
4√2 i y= −2x + 4√2
29 kwi 15:10
vitek1980: współczynnik kierunkowy stycznej (−2) jest równy wartości pochodnej funkcji f w punkcie
styczności
obliczam pochodną:
f'(x)=3x2−8
w celu ustalenia punktów styczności rozwiązuję równanie f'(x)=−2
3x2−8=−2
3x2=6
x2=2 stąd x=√2 lub x=−√2
f(√2)=2√2−8√2=−6√2
f(−√2)=−2√2+8√2=6√2
czyli punkty styczności mają współrzędne P1(√2,−6√2); P2(−√2,6√2)
teraz pozostało znalezienie równań prostych o współczynniku kierunkowym −2 i przechodzących
przez te punkty
y = −2x+b
P1: −6√2=−2√2+b stąd b=−4√2
P2: 6√2=−2*(−√2)+b stąd b=4√2
29 kwi 18:42
kasia: haa, dziękuję bardzo! nie miałam jeszcze pochodnych i teraz juz wiem dlaczego nie chciało mi
wyjść to zadanie
3 maj 21:32