kombinatoryka
tre: Oblicz, ile jest liczb pięciocyfrowych o różnych cyfrach, w których zapisie występują dokładnie
dwie cyfry parzyste i trzy nieparzyste.
Wypisałem sobie możliwości:
ppnnn
pnpnn
pnnpn
pnnnp
nnnpp
nnpnp
nnppn
npnnp
nppnn
A = 4*4*5*4*3*4 + 5*4*3*5*4*5 = 9840
i jest to błędna odpowiedź. proszę o pomoc
pozdr
29 kwi 14:53
KAMIL: a jaka jest odpowiedź?
29 kwi 15:01
tre: 5040
29 kwi 15:06
tre: ale tam liczą jakieś dziwy...
| | | | | | | |
4*4*4 | *3!+5* | *2!* | *2! = 5040 |
| | | | |
29 kwi 15:07
29 kwi 15:16
Patronus: No to od początku:
A: w wylosowanych cyfrach parzystych nie ma 0 i wtedy:
losuje miejsca dla nich w ciągu {5}{2}
i ustawiam je tam: 2!
i ustawiam je na pozostałych 3 miejscach: 3!
B: w wylosowanych cyfrach jest 0
| | | |
losuję drugą cyfre parzystą | |
| | |
| | | |
losuję miejsce dla drugirj liczby parzystej | |
| | |
| | | |
losuje 3 cyfry nieparzyste | |
| | |
ustawiam je na pozostałych 3 miejscach: 3!
I ostatecznie:
= 6*10*2*10*6 + 4*4*4*10*6 = 120*60 + 16*240 = 11040
29 kwi 15:29