podobieńśtwo?
Krzychu:

mam dane a i b. Jak moge z podobieństwa wyliczyć h?
29 kwi 14:35
Bogdan:
czy trójkąt jest prostokątny?
29 kwi 14:41
Krzychu: Nie, tylko wysokosc jest pod kątem prostym
29 kwi 14:41
Bogdan:
a które trójkąty są tu podobne?
29 kwi 14:42
Krzychu:
Tylko wtedy, gdy d<h i h<c tak?
29 kwi 14:44
Krzychu: to stosunki w tym co napisalem nie beda te same?
29 kwi 14:47
bash: aaa znasz coś takiego..

h=
√cd
29 kwi 14:49
Bogdan:

γ = 90
o − α
δ = 90
o − β
Jeśli trójkąt nie jest prostokątny, to trójkąty ADC i DBC nie są podobne (α≠δ albo β≠γ)
29 kwi 14:50
Bogdan:
bash zależność, którą podałeś zachodzi w trójkącie prostokątnym, ale tu nie ma
takiego trójkąta
29 kwi 14:51
bash: własnie chciałem to napisać...
29 kwi 14:52
bash: wczytaj się dobrze w treść zadania, może to jednak kąt prosty
29 kwi 14:52
Krzychu: a te trójkąty są przystające?
29 kwi 14:53
bash: skąd taki wniosek?
29 kwi 14:56
Krzychu: no bo są koło siebie w i są w tym samym trójkacie
29 kwi 14:57
Bogdan:
29 kwi 15:00
bash: sprawdź sobie, kiedy trójkąty są przystające
29 kwi 15:01
Krzychu: nie znasz tej cechy?
29 kwi 15:02
Krzychu: czym się rózni przystawanie od podobieństwa?
29 kwi 15:04